Івано-Франківськ

Люди виснажені: у пансіонаті на Закарпатті вкотре виявили кричущі порушення прав людини (ФОТО)

У пансіонаті зачинені кімнати, люди виснажені та до них застосовують фізичне покарання.

photo1719241102

Вдруге у селі Минай, що у Закарпатській області, виявили кричущі порушення прав людини в приватному пансіонаті для людей похилого віку та осіб з інвалідністю «Турбота та догляд» (CARE & CARE).

Вперше факт грубого порушення прав людини задокументували у 2023 році, тоді були розпочаті кримінальні провадження. Тоді комісія встановила, що заклад робить медичні процедури без ліцензії на медичну практику, а підопічні не мають доступу до чистої води, свіжого повітря та живуть у переповнених кімнатах.

18 червня цього року комісія здійснила повторне відвідування цього пансіонату та встановили, що попри численні виявлені порушення, пансіонат продовжує свою роботу, повідомляють на сайті Омбудсмана України, пише ПІК.

photo1719241117

“Керівництво закладу жодних висновків не зробило. В одному з приміщень умови лише погіршились. Люди перебувають в жахливих умовах, у закладі відсутня ліцензія на провадження господарської діяльності з медичної практики (зокрема, сестринська справа) та договір із закладом охорони здоров’я – медичний працівник у пансіонаті відсутній”, – йдеться у повідомленні.

Окрім того, зафіксували такі проблеми:

  • люди виснажені;
  • кімнати зачинені на замок;
  • постільні речі відсутні;
  • температура в приміщеннях досягає +32 градуси;
  • харчування організовано з грубими порушеннями;
  • сертифікати походження продуктів харчування відсутні;
  • приготування їжі проводить особа, яка в пансіонаті офіційно не працевлаштована та без будь-якої спеціальної освіти;
  • санітарні книги відсутні;
  • відбір проб не проводиться.

photo1719241109

Також комісії вдалося дізнатися, що персонал застосовує фізичні покарання до підопічних, якщо маломобільна людина через свій фізичний стан змушена ходити в туалет “під себе”.

Додається, що значна частина людей своїх рідних забрали з пансіонату після появи інформації про реальний стан в пансіонаті. 

“Закликаємо правоохоронні органи, контролюючі органи, органи державної влади та місцевого самоврядування негайно вжити відповідні заходи направленні на збереження життя та здоров’я на відновлення порушених прав людини! Не можна мовчати, коли люди похилого віку стають жертвами знущань та беззаконня!”, – наголошують на сайті Уповноваженого з прав людини.

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено