Івано-Франківськ

Обличчя старої Коломиї: унікальні світлини Юліуша Дуткевича (ФОТО)

Давні фотографії розповідають про модні віяння, передають дух минулого. Вони є досконалими ілюстраціями життя міщан початку минулого століття.

У першій частині ПІК розповідає про одного з перших фотографів у Галичині Юліуша Дуткевича (1834 – 1908), який у 1870-х роках відкрив свій фотобізнес у Львові й Коломиї, виконав серію етнографічних світлин з Гуцульщини й Покуття, які експонувалися на міжнародних фотовиставках та досі не втратили власної вартості.

Arch. PME I. 13244 1024x718 1 scaled

Юліуш Дуткєвіч зростав в часи, коли Луї Жак Манде Даґер і Вільям Генрі Фокс Талбот винаходили і творили свої перші техніки фотографування, у Франції і Англії, відповідно. Молоді дагеротипери жваво підхопили технології Даґера і Талбота і стали відкривати фотоательє по всій Європі і у США, вже у перше десятиліття після винаходу цього носія.

Запровадження мокроколоїдного процесу у 1851 р. дозволило фотографам-першопроходцям відкривати комерційні заклади навіть у найвіддаленіших частинах світу. Дуткєвіч представляє друге покоління фотографів. Його професійна діяльність формувалася на крайньому сході Австрійської імперії (з 1867 р., Австро-Угорщина), під час другої половини ХІХ століття.

Вперше він став штампувати своє ім’я на звороті офіційних портретів вже у 1850-х роках, у маленькому містечку Сучава, що в історичній Буковині (сучасна територія північно-східної Румунії). Звідти кар’єра Дуткєвича пішла вгору і він переніс свою справу портретиста на північ, до Львова.

7d1d6c48711a853b8961db6a3d1b1d25

Далі Дуткєвич удосконалював своє мистецтво і ремесло у жанрах типової і пейзажної фотографії у своїх ательє у Станславові і Коломиї. Репутація Дуткєвича зростала у 1860-1890-х роках.

Найстаріші світлини Дуткевича (1880 рр.):

Справа його процвітала, а він брав дедалі більші замовлення від буржуазних кіл учених, які прагнули описувати і популяризувати гори Карпати та буковинські і галицькі краєвиди, а також розмаїті етнографічні громади цього краю, для читачів і туристів з решти імперії, міст та місцевих мешканців.

Світлини з фотосалону Дуткевича в Коломиї (поч. ХХ ст.):

У матеріали викладено світлини з групи “Обличчя Коломиї – світлини минулого”, а також з відкритих джерел та власного архіву автора. 

Далі – буде… 

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено