Прикарпатцям на замітку: від отруєння баштановими культурами існує декілька правил при купівлі, а саме:
- Не купуйте на стихійних ринках. Кожен покупець повинен знати, що на офіційних ринках працюють лабораторії ветеринарно–санітарної експертизи, без дозволу яких овочі та фрукти не допускаються до реалізації.
- Не купуйте розрізані навпіл кавуни. Тому що кавуни накриті під плівкою на сонці утворюють паровий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується.
- Не слід купувати баштанові з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду.
- Обирайте свіжий кавун за допомогою кольору хвостика. Якщо зелений, то ягода зрізана недавно.
- Не купуйте м’який плід, бо в ньому вже почався процес бродіння.
- Обов’язково треба помити кавун перед споживанням під проточною теплою водою.
- Не доїдайте до шкірки кавуна чи дині, тому що саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів.
- Розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби.
- Негайно, якщо з’явилася підозра на отруєння, зверніться за допомогою сімейного лікаря або викличте швидку медичну допомогу.
Про це повідомляє Держпродспоживслужба, пише ПІК.
До слова, кавун – це однорічна трав’яниста рослина, баштанних культур сімейства Гарбузові (Cucurbitaceae). Кавун на 92% складається з води. М’якоть кавуна містить 5,5-13% легкозасвоюваних природних цукрів. В Україні в Херсонській області (на трасі Дніпропетровськ – Херсон) є пам’ятник кавуну.
Читайте також у ПІК:
Прикарпатцям на замітку: синдром хронічної втоми – вигадка чи діагноз?
Прикарпатцям на замітку: спека і вагітність, або як майбутній мамі пережити літо?
Прикарпатцям розповіли, як обрати безпечне морозиво
Помідори: як поливати і підживлювати для щедрого врожаю
Приєднуйтесь до нас у Facebook,Instagram,Youtube та Telegram
Читайте нас у тг