Івано-Франківськ

Прикарпатцям на замітку: спека і вагітність, або як майбутній мамі пережити літо?

Для вагітних літо, а особливо спека – це період, який треба пережити, і то з неабиякими зусиллями.

BK0A0369 scaled

Бойчук Олександра Степанівна – лікар акушер-гінеколог медичного центру Оксфорд Медікал, розповідає, як майбутній мамі пережити літо, повідомляє ПІК.

Кожен чекає літньої пори, від маленьких дітей і до старших. Канікули, літня відпустка, пляжний сезон, період свіжих і натуральних овочів та фруктів. Але є деякі вразливі особи, для яких літо – це пора, яка приносить багато клопотів. Напевне, єдині, хто раді холодному дощовому літу – це вагітні жінки. Все вірно, адже для вагітних літо й особливо спека – це період, який треба пережити, і то з неабиякими зусиллями.

Чому спека настільки негативно впливає на вагітних?

У різні періоди вагітності, жінка стикається з різними проблемами, першою з яких є токсикоз вагітних. Токсикоз викликається різними чинниками: смак їжі, різні запахи, різка зміна положення тіла і навіть стрес. Також на посилення симптомів токсикозу неабияк впливає спека. Вагітні відмічають повну втрату апетиту, сонливість, апатію, часті запаморочення та сильну нудоту.

Вже з другого триместру вагітні стикаються з проблемою набряків та збільшення маси тіла. Спека провокує також багатократне посилення цих проблем, адже у спеку часто вагітні скаржаться на підвищення артеріального тиску. Третій триместр – найважчий період під час спеки. Посилена пітливість, набряки, гіпертонія, дія ультрафіолету, головні болі, запаморочення, важкість дихання і просто дискомфорт. Цей стан негативно впливає не тільки на здоров’я жінки, а й на здоров’я малюка, тому в жодному разі не можна допустити їх виникнення, а починати діяти!

Як забезпечити комфорт вагітній влітку?

В першу чергу, не рекомендуємо зайвий раз виходити на вулицю в періоди, коли діє активне сонячне випромінювання. Прогулянки на вулиці можна проводити у вечірній час, коли спека стихає. І завжди варто мати з собою пляшку негазованої води, щоб не допустити зневоднення і водний спрей, щоб зволожувати та охолоджувати відкриті ділянки тіла. Для захисту голови рекомендовано взяти капелюшок або панамку.

В домашніх умовах варто забезпечити постійне свіже повітря. Кондиціонер, провітрювання та й навіть вологі штори – температура в кімнаті не повинна перевищувати 27 градусів. Якщо Ви живете у квартирі з сонячного боку – зробіть собі відпочинок, наприклад, у селі в батьків чи у бабусі. Високі температури легше сприймаються у місцях, де нема активного транспортного руху і скупчень людей.

Зверніть увагу на одяг. Синтетичні тканини створюють так званий «парниковий ефект» для вашого тіла і ви відчуваєте задушливість навіть у прохолодних приміщеннях. Надавайте перевагу вільному одягу з натуральних тканин – бавовна, льон. Штани-скінні – предмет гардеробу, про який можна забути під час вагітності. Їх можна замінити широкими шортами, вільними сукнями та спідницями, кюлотами. І обов’язково перевірте білизну. Синтетичні тканини + спека – рівне появі небажаних проблем, як кандидоз піхви, фурункульоз, мастити, фолікуліти. А вагітним лікувати ці стани набагато тяжче.

Рекомендації щодо харчування та питного режиму

Почнемо з того, від чого рекомендовано відмовитися вагітним:

  • солодкі газовані води;
  • гострі страви та прянощі;
  • кавуни – через надмірний сечогінний ефект та високий ризик отруєння;
  • алергени – цитрусові, горіхи, мед;
  • солодкий шоколад, мармелад, булочки;
  • бобові – спричиняють метеоризм;
  • копчені та смажені на олії страви;
  • полуниці, малини та інші сезонні ягоди, навіть домашні – в невеликих кількостях.

Щодо пиття, тут виникає певна проблема – схильність до набряків. Тому питний режим варто прораховувати індивідуально з лікарем, адже це залежить від стану нирок, показників аналізу сечі, маси тіла і ступеню набряків. Зі слів вагітних: «Скільки воду не пий – не нап’єшся», можна зробити висновок, що окрім води варто залучати й прохолодний чай, узвар, домашні несолодкі компоти, вживати натуральні домашні овочі й несолодкі фрукти, одним словом, підтримувати гідратацію на належному рівні. Також важливо скоротити вживання солі до мізеру.

Любі жінки, якщо ви відчуваєте, що під час спеки вам часто стає погано, не терпіть – зверніться до свого ведучого акушера гінеколога. Лікар допоможе забезпечити комфорт вам і малюку!

ПРОМО

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено