Івано-Франківськ

Аналіз крові на сечовину

Сечовина є основним біохімічним маркером, який вказує на обмін білка, стан печінки, та нирок.

Сечовина є основним біохімічним маркером, який вказує на обмін білка, стан печінки, та нирок. В мережі лабораторій INVIVO ви можете здати будь-які аналізи, швидко отримати результат, та за потреби, пройти розширене обстеження скориставшись зручними комплексними програмами діагностики.

Біологічна роль сечовини

Сечовина – це кінцевий продукт розщеплення амінокислот, що містяться в білках. Азот у формі аміаку утворюється в печінці при розщепленні білків. Азот з’єднується з іншими хімічними речовинами в печінці, утворюючи продукт розпаду – сечовину. Сечовина потрапляє в кров і переноситься до нирок, де вона фільтрується з крові і виводиться з сечею. Здорові нирки виводять понад 90% сечовини, яку виробляє організм, тому рівень сечовини в крові може показати, наскільки добре працюють нирки.

157795

Більшість захворювань, які вражають нирки або печінку, можуть впливати на кількість сечовини в крові. Якщо печінка виробляє більше сечовини, а нирки виводять менше, то концентрація сечовини в крові підвищується. Якщо значне пошкодження або захворювання печінки зменшує вироблення сечовини, концентрація сечовини може знизитися.

Симптоми, за яких потрібно здати аналіз на сечовину

  • Втома, відсутність концентрації уваги, поганий апетит, поганий сон;
  • Постійні набряки шкіри навколо очей, зап’ясть, щиколоток;
  • Зміна кольору і консистенції сечі (піниста, кров’яниста або кавового кольору);
  • Зменшення кількості сечі;
  • Біль у попереку;
  • Підвищений артеріальний тиск.

Як підготуватись до обстеження

Загальна підготовка до обстеження виглядає наступним чином:

  • Забір матеріалу проводиться натщесерце.
  • За 12 годин до дослідження важливо відмовитися від жирної їжі, фізичних навантажень, вживання алкоголю, нікотину та ліків. Якщо ви не можете скасувати прийом препаратів, повідомте про це співробітнику лабораторного відділення.
  • У день обстеження для полегшення забору крові можна випити склянку води без домішок та газу.

Laboratornaya diagnostika

Розшифровка результатів

Результати обстеження не є діагнозом та потребують комплексного розгляду лікарем, який призначив обстеження з огляду на клінічну історію пацієнта.

Підвищений рівень сечовини вказує на порушення функції нирок, яке може пов’язано з гострими або хронічними захворюваннями нирок.

Рівень сечовини підвищується з віком, а також зі збільшенням кількості білка у вашому раціоні. Низький рівень сечовини також спостерігається у немовлят і маленьких дітей. Ліки, які можуть погіршити функцію нирок, можуть підвищити рівень сечовини. Рівень сечовини та креатиніну може контролюватися, якщо ви приймаєте певні ліки.

veterinary biochemistry analyzers 1

Також додатково для оцінки стану нирок разом з аналізом на сечовину можуть виконуватись аналізи крові на креатинін, електроліти тощо.

В INVIVO доступні всі види аналізів для визначення особливостей обміну речовин. Чекаємо вас на чек-ап!
Отримати інформацію про доступні аналізи, акційні пропозиції або знайти найближчий до вас пункт забору можна на сайті invivo.ua. INVIVO. Щодня піклуємось про здоров’я українців!

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ 

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено