Івано-Франківськ

12 березня: цей день в історії Прикарпаття

Про те, які події відбулися 12 березня у різні роки, хто цього дня іменинник та інше, читайте у ПІК. ПОДІЇ:

Про те, які події відбулися 12 березня у різні роки, хто цього дня іменинник та інше, читайте у ПІК.

ПОДІЇ:

– 12 березня 1241 року – монгольські війська на чолі з ханом Субедеєм штурмом заволоділи укріпленим Верецьким перевалом у Карпатах (т. зв. «Руські ворота»).

– 12 березня 1940 року – підписано мирну угоду між СРСР і Фінляндією про завершення війни. Припинення воєнних дій призначено на 12 год. 13-го березня.
До складу СРСР перейшла частина прикордонних карельських територій, але Радянському Союзу не вдалося зробити Фінляндію радянською республікою.

– 12 березня 1994 року – Президент України Л. Кравчук видав указ «Про зміцнення економічних основ самоврядування міст України», згідно з яким, до комунальної власності міст України повинно входити майно, яке забезпечує загальноміські соціально-економічні потреби населення у таких галузях: житлово-комунальне господарство, побутове обслуговування, торгівля і громадське харчування, міське шляхове господарство, міський транспорт, освіта, культура, фізична культура і спорт, охорона здоров’я, соціальне забезпечення.

 ІМЕНИНИ: Прокіп, Тит, Степан, Макар, Яків.

ЦІКАВО:

– 12 березня 1894 року – надійшли в продаж перші пляшки з кока-колою.
Це сталося в місті Віксбург, штат Міссісіпі. Форма пляшок дуже відрізнялася від сучасної й нагадувала, швидше, велику пляшку для мікстури. Кока-колу створив американський фармацевт Джон Пембертон 29 березня 1886 року в Атланті як новий лікувальний напій

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

alt
© 2020 Всі права захищено