Івано-Франківськ

14 березня: цей день в історії Прикарпаття

Про події, які відбулися цього дня, хто сьогодні іменинник та інше, читайте у ПІК.

–  сьогодні Міжнародний день числа «Пі»

Число «Пі» – математична константа, яка виражає відношення довжини кола до довжини його діаметра. 14 березня людство (чи принаймні його частина, небайдужа до математики) відзначає день числа «Пі». В американському написанні сьогоднішня дата виглядає так – 3.14, звідси і пояснення, чому саме в цей день відзначається це свято.

ПОДІЇ:

– 14 березня 1973 року, Коломия –  викрита нелегальна організація «Спілка української молоді Галичини».

Спілка української молоді Галичини (СУМГ) виникла в січні-лютому 1972 у с. Печеніжин Коломийського району. Ініціатором створення спілки був Дмитро Гриньків. СУМГ вважала себе спадкоємницею  ОУН за нових умов. Вона була організована на зразок бойових загонів УПА: нелегальні зібрання в лісі, горах; кожен член організації мав псевдонім. Її метою було створення незалежної української самостійної держави (на зразок Польщі або Чехословаччини). Досягати цього мали намір шляхом ідеологічної боротьби, хоча, залежно від обставин, не виключали і збройної. Шукали зв’язків з подібними організаціями в інших районах і республіках.

Група нараховувала 12 осіб, її члени (робітники та студенти) провели 10 зборів, роздобули кілька одиниць зброї, вчилися стріляти, збирали літературу ОУН, спогади, повстанські пісні. СУМГ була розкрита КГБ.

У серпні 1973 року відбувся суд, на якому Дмитра Гриньківа засудили до 7 років ВТК суворого режиму та 3 років заслання, Іван Шовковий та Дмитро Демидів отримали по 5 років, а Микола Мотрюк та Роман Чупрей – по 4 роки радянських концтаборів.

ІМЕНИНИ: Антоніна, Євдокія (Явдоха), Антон, Нестор, Домна.

НАРОДИЛИСЯ:

– день народження Олекси Новаківського (1872-1935), художника, педагога. Часто бував у Коломиї, Космачі Косівського району.

Novakivskyj Avtoportret

Олекса Новаківський. Автопортрет. 1911 рік.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено