Івано-Франківськ

15 березня: цей день в історії Прикарпаття

Про те, які події відбулися цього дня на Прикарпатті та у світі, хто народився, хто іменинник, читайте у ПІК.

сьогодні Всесвітній день прав споживачів
Всесвітній день захисту прав споживача вперше відзначався в 1983 році за рішенням ООН у річницю виступу президента США Джона Кеннеді в Конгресі США, яке відбулося саме 15 березня 1961 року.
У цьому виступі Кеннеді проголосив чотири невіддільних права громадян як споживачів: право на безпеку, на вибір, на інформацію та право бути почутим. Пізніше до цих базових прав додалися ще чотири: право на відшкодування збитку, право на споживчу освіту, право на задоволення базових потреб і право на здорове довкілля.
ПОДІЇ:
– 15 березня 1867 року – укладена Австро-угорська угода між австрійським імператором Францом Йосифом I й представниками угорського національного руху на чолі з Ференцем Деаком, відповідно до якого Австрійська імперія перетворювалася на дуалістичну монархію Австро-Угорщину.
– у ніч з 14 на 15 березня 1923 року Рада амбасадорів держав Антанти своїм рішенням визнала анексію західноукраїнських земель Польською державою. Західноукраїнський уряд Євгена Петрушевича в екзилі припинив свою діяльність.
ІМЕНИНИ: Арсеній, Сава, Федот
НАРОДИЛИСЯ:
– народився Володимир Шухевич (1849 р., с. Тишківці Городенківського району – 5 квітня 1915 р., м. Львів) – визначний український етнограф, фольклорист, публіцист, педагог, культурно-освітній і громадський діяч. Найбільше відомий як дослідник культури і побуту Гуцульщини, автор п’ятитомної монографії «Гуцульщина».
– день народження Степана Копчака (1931- 2001), географа, демографа, кандидата економічних наук, професора Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, автора монографій «Населення українського Прикарпаття» (1974), «Етнічна структура міграції населення українського Прикарпаття» (1996).
– народився Ігор Деркач (1939-2005) – художник, заслужений працівник культури України, член спілки журналістів України, почесний член Всеукраїнської спілки краєзнавців, лауреат обласних премій ім. І. Вагилевича й академіка І. Крип’якевича. Уродженець с. Пасічна, тепер в межах Івано-Франківська.
ЦІКАВО:
– 15 березня 44 до н. е. – змовники на чолі з Марком Юнієм Брутом під час засідання сенату вбили римського імператора Гая Юлія Цезаря – давньоримського диктатора.

maky

Ігор Деркач. Маки.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено