Івано-Франківськ

16 березня: цей день в історії Прикарпаття

Про події, які відбулися цього дня на Прикарпатті й у світі, хто сьогодні іменинник читайте у ПІК.

ПОДІЇ:

– 16 березня 1880 року – за підозрою в революційній агітації заарештований український поет Іван Франко. Його обвинувачували в підбурюванні селян проти влади. Після тримісячного ув’язнення перебував під наглядом поліції, був змушений припинити навчання в університеті. Це був другий арешт, який остаточно розлучив його з коханою, Ольгою Рошкевич, яка за наполяганням родичів вийшла заміж за священника Озаркевича.

–  16 березня 1990 р. – у Львові розпочала роботу перша сесія відродженого Наукового товариства імені Тараса Шевченка.

– 16 березня 1992 р. – згідно з постановою Верховної Ради, в Україні відновлено використання літнього часу.

НАРОДИЛИСЯ:

– 16 березня 1971 року у смт Гвіздці Городенківського р-ну Івано-Франківської обл. народився Олександр Мурафа, художник. Закінчив Косівський технікум народних художніх промислів та Львівську академію мистецтв. Твори Олександра Мурафи знаходяться у приватних колекціях України, Канади, США, Великої Британії.

ІМЕНИНИ:  Василіса, Зиновій.

ЦІКАВО:

– 16 березня 1960 р. – у Нью-Йорку представлено перший автомобіль на сонячних батареях. Як звичайний електромобіль авто рухається вночі, а вдень йому вистачає енергії сонця.

– 16 березня 1995 р. – у штаті Міссісіпі нарешті ратифіковано 13-ту поправку до конституції США про офіційну заборону рабства.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено