Івано-Франківськ

Може впасти 600-літній дуб у Маріямполі

Науковці знову винесли невтішний діагноз «Дубові Симона Петлюри».

Кілька років поспіль на місцевому та обласному рівнях приймали рішення щодо порятунку 600-річного «Дуба Симони Петлюри», який є могутньою родзинкою парку села Маріямпіль Галицького району і має статус «ботанічної пам’ятки природи місцевого значення».

Вчора вкотре оглянули пам’ятку голова РДА Сергій Канюка із сільським головою Романом Шевчуком і переконалися, що попри всі заходи, які проводилися для покращення стійкості та життєдайності дерева, стан його є критичним.

Зазначимо, що у лютому цього року Український науково-дослідний інститут гірського лісівництва ім. П. С. Пастернака на замовлення Маріямпільської сільської ради провів глибоке обстеження дуба і дійшов невтішного висновку.

«Враховуючи факт природного руйнування «Дуба Симона Петлюри», теперішній незадовільний стан і низьку ймовірність його покращення, є доцільним скасувати його статус «ботанічної пам’ятки природи місцевого значення», – йдеться у висновку науковців.

До того. Споглядаючи аварійний стан історичного дерева, яке особливо у вітряну погоду стає вкрай небезпечним для місцевих відпочивальників та туристів, все більше людей вважає, що з дубом треба попрощатися, поки він не призвів до жертв.

Районна влада готується винести проблематику «Дуба Симона Петлюри» на розгляд сесії обласної ради, яка й вирішить його долю.

Зазначимо, що сьогодні обхват дуба – 6,24 м. Висота –25 м. Вік – понад 600 років. За легендою, 1920 року під цим деревом відпочивав організатор українських збройних сил Симон Петлюра.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено