Івано-Франківськ

20 березня: цей день в історії Прикарпаття

Про те, які події відбулися цього дня, хто іменинник, читайте у ПІК.

– сьогодні Міжнародний день щастя

Зважаючи на те, що прагнення щастя – основоположна мета людства, Генеральна Асамблея ООН 28 червня 2012 року на 118 пленарному засіданні прийняла резолюцію, в якій запропонувала відзначати Міжнародний день щастя, і постановила щорічно проводити його 20 березня.

ПОДІЇ:

– 20 березня 1895 р. у Львові вийшов перший номер газети «Громадський голос» за редакцією Івана Франка. Під різними назвами та з різною періодичністю видання виходило до Другої світової війни в 1939 р.

ІМЕНИННИКИ: Василь, Павло, Євген і Нестор.

ЦІКАВО:

– 20 березня 1639 року – народився Іван Мазепа, український державний і політичний діяч, гетьман Лівобережної України (1687–1704), гетьман Війська Запорозького обох берегів Дніпра (1704–1709), князь Священної Римської Імперії (1707–1709).

Намагаючись знищити автономію України, російський цар наблизив до себе гетьмана Івана Мазепу та козацьку старшину. Гетьман навіть отримав головну нагороду імперії – орден Андрія Первозванного. Однак це не завадило йому спробувати вирвати Україну з пазурів двоголового орла за допомогою шведського короля Карла XV.

За це Петро І вирішив показово покарати «зрадника». І князеві Меншикову було наказано виготовити орден Юди спеціально для Мазепи.

На ордені мало бути зображення «Юди на осиці повішеного, а знизу – тридцять срібників лежачих, і біля ніг торба, а позаду напис – «Триклятий син погибельний Юда, що за сріблолюбство давиться». Проте цю «нагороду» гетьман Іван Мазепа не отримав, бо помер…

Орден Юди довго валявся в царських хоромах, аж поки десь зник.

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено