Івано-Франківськ

Про що писали цього дня старі галицькі газети: з’їзд залізничників у Станиславові, нові австрійські монети та модернове умеблювання помешкань

Старі галицькі газети читали журналісти ПІК.

Газета «Діло» від 20 березня 1918 року анонсує з’їзд станиславівських  українських залізничників, який мав відбутися 24 березня о 19 год у залі «Просвіти». У порядку денному: реферат про організацію, вибір управи та внесення. Збори відвідає організатор українських залізничників Осип Крутій. «Просимо о численну участь», – звертається до залізничників виконавчий комітет. «Українські залізничники! Організуйтесь у свою фахову організацію!», – закликає газета.

Ця ж газета повідомляє про введення в обіг нових австрійських золотих і срібних монет. «Нові 10 і 20 коронові золоті монети, як також 5 і 2 коронові срібні монети мають образ цісаря Карла…», – читаємо у газеті.

Про тогочасне умеблювання кімнат розповідає журнал «Нова хата» за березень 1930 року. У львівському Промисловому музеї «уладжено виставку меблів до трьох кімнат: їдальні, спальні і мужеского кабінету. Дуже цікавий мужеский кабінет: оригінальна поличкова шафка на книжки. До неї відповідна етажерка. Бюрко скромне, але з рухомим пристілком. Софа й крісло виложені рухомими подушками на опертях і такими ж рухомими матрацами на сидженнях. Виставка меблів оформлена килимами, кришталями та ін. прикрасами», – читаємо у журналі.

Тогочасні лексика та орфографія збережені.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено