Івано-Франківськ

23 березня: цей день в історії Прикарпаття

Про те, які події відбулися цього дня у різні роки, хто сьогодні іменинник, читайте у ПІК.

ПОДІЇ:

– 23 березня 1953 року, Львів – Конференція винахідників і раціоналізаторів підбила підсумки місячника огляду винахідництва і раціоналізації, в якому взяли участь понад 20 000 робітників та інженерно-технічних працівників, які подали близько 5000 раціоналізаторських пропозицій.

– 22-23 березня 2013 р. – сильний снігопад накрив Івано-Франківськ. Складні погодні умови були по всій Україні. Сніг й сьогодні…

ІМЕНИНИ: Віктор, Галина, Анастасія, Леонід, Денис, Ніна

ЦІКАВО:

– 23 березня 1841 р. – у Лондоні Річард Бірд відкрив перше у Європі фотоательє (перше у світі на рік раніше відкрив у Нью-Йорку Александр Уолкотт).

Ймовірно, найдавнішим відомим станиславівським фотографом був Ф. Величко, який працював у місті в др. пол. ХІХ століття. А першим фотоательє в Станиславові вважається студія родини Едерів, заснована ще у 1861 році. Також одним із найстаріших у нашому місті є фотоательє «Рембрандт», яке з 1909 року і до наших днів розміщене на вул. Січових Стрільців, 16.

У міжвоєнний період у Станиславові працювали фотостудії Едерів на вул. Сапіжинській, 9 (тепер – вул. Незалежності), «Емілія» на вул. 3 Мая, 3 (тепер – вул. Грушевського), «Makart» на вул.Гославського, 17 (тепер – вул. Дмитра Вітовського), «Рембрандт» на вул. Собєського, 20 (тепер – вул. Січових Стрільців), Маріана Єндрика на вул. 3 Мая, 4,                   М. Таненбаума на вул. Липовій, 30, Н. Вайхрауха на вул. Каземирівка, 6 (тепер – вул. Гетьмана Мазепи) та інші. М. Єндрик був представником фірми «Zeiss» в Станиславові.

Фотографи турбувалися про якість своїх робіт, адже на кожній фотографії ставився логотип ательє. Фотографи працювали не тільки в ательє, але при потребі могли виїхати у помешкання замовника чи на природу.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

1

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено