Івано-Франківськ

Громади Прикарпаття втрачають 300 мільйонів гривень

Через коронавірус уряд пропонує кардинально скоротити видатки для місцевих бюджетів.

Десятки мільйонів гривень з місцевих бюджетів громад Прикарпаття, які першими відреагували на виклик пандемії коронавірусу COVID 19, йдуть на боротьбу з цією небезпечною недугою, повідомляє ПІК.

«Попри те, що парламент 17 березня скасував на два місяці податок на нерухомість і плату за землю, все ж позбавлено місцеві бюджети коштів на приблизно 300 млн грн» – повідомляє у Фейсбук виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України (АМУ) Юрій Стефанчук.

Постає питання, звідки громадам брати кошти на зарплати медикам, вчителям, соціальним працівникам, вихователям, працівникам транспорту та ЖКГ?

«Втручання у місцеві податки й збори в час реформи децентралізації є викликом для всіх громад. Варто найближчим часом внести зміни до Закону 533-IX та передбачити компенсатори з Державного бюджету, оскільки місцевому самоврядуванню буде важко надавати якісні послуги на місцях» – пише Стефанчук.

Зазначимо, що на думку провідних українських експертів у випадку продовження карантину на декілька місяців, ВВП України у 2020-му році впаде на 9%, а курс гривні може сягнути 35 грн/дол. А якщо залишаться працювати лише стратегічні підприємства, то наслідки можуть стати ще критичнішими. Тобто стан сільських та міських бюджетів повністю залежатиме від того, що буде з економікою в мовах пандемії.

Читайте також:
Простягніть руку допомоги. Мальтійська служба просить небайдужих долучитися до доброї справи
Година без світла. Прикарпатці зможуть приєднатися до Всесвітньої акції

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено