Івано-Франківськ

11 мільйонів за пам’ятку архітектури: у Франківську продали старовинну кам’яницю

11 мільйонів гривень – за таку ціну на аукціоні продали кам’яницю ХІХ століття на вулиці Гординського в Івано-Франківську. Хто став

Будівля на Гординського, 10 зведена у 1895 році за проєктом архітектора Яна Лемпіцького. Будівля спочатку призначалася для освітніх потреб. Тут діяла семирічна школа для дівчат імені Королеви Софії. У повоєнний період 1945-1946 років у ній тимчасово розташовувався вчительський інститут, про це пише ПІК, з посиланням на Суспільне.

Краєзнавець Ростислав Гандзюк розповідає: “Школа збудована в стилі неоготики. Це єдина споруда, яка зведена в Івано-Франківську в цьому стилі. Будинок прямокутний в плані та восьмивіконний по фасаду. Триповерховий. Покритий черепицею”.

У 2017 році, розповідає архітектор Ігор Панчишин, місто знайшло інвестора, який був готовий взятися за відновлення пам’ятки. Тоді цим питання, за словами Ігоря Панчишина, займався заступник міського голови Богдан Білик.

“Він це в пресі виступав і говорив сміливо, мовляв 5 мільйонів – це великі кошти, але ми спробуємо зробити, бо інвестор є потужний і потрібний місту, і тому подібне. Ну і кинулися робити всі, кому не лінь: одні дах робили, другі – радили, як то будувати та ремонтувати. Білик сказав, що буде реконструкція спеціальна, хоча таких слів і не можна говорити щодо пам’ятки архітектури. Але інвестор дізнався, що це пам’ятка, і він сказав, що ми хочемо зробити все це законно і гарно, якісно”, – каже Ігор Панчишин.

Згодом інвестор відмовився від робіт, каже Ігор Панчишин, бо проєкт виявився йому невигідним.

Про те, що інвестор таки був, підтвердив і директор департаменту комунальних ресурсів Івано-Франківська Ігор Гриненько. Проте з ним договір розірвали. Далі будівля пустувала, і міська рада вирішила її продати за стартовою ціною понад шість мільйонів гривень.

“У цьому випадку – це є балансова вартість. Це є вимога закону, порядку проведення електронних торгів, що стартова ціна повинна стартувати з балансової вартості. Відповідно балансова вартість цього об’єкту така. Ми не могли будь-яку іншу записати, чи меншу чи більшу, оскільки ми повинні дотримуватися вимог закону”, – розповідає Ігор Гриненько.

Ця пам’ятка архітектури знаходиться у задовільному стані, але потребує багатьох реставраційних робіт, на які місто не має грошей. – каже завідувач сектору з питань охорони культурної спадщини обласного управління культури Андрій Давидюк.

Він переконаний, що єдиний вихід, аби зберегти споруду – продати на аукціоні тим, хто зможе її відновити: “Відповідно до закону України буде укладено охоронний договір. У ньому будуть прописані всі критерії збереження пам’ятки. Тобто там можлива тільки реставрація. Використання пам’ятки має бути такою, щоб не завдала у будь-якому випадку жодної шкоди. Вона має бути збережена в повному вигляді, як вона зараз є. Там неможливі ніякі будівництва, надбудови, нічого такого. Новий власник зобов’язаний укласти цей охоронний договір відповідно до чинного законодавства”.

В аукціоні взяли участь шість претендентів. За підсумками торгів переможцем стало товариство з обмеженою відповідальністю “БЛАГО ІНВЕСТ СЕРВІС”.

Читайте також:

Івано-Франківська міськрада придбала тести для виявлення COVID-19 у екс-заступника керівника обласного департаменту охорони здоров’я

Більшість українців не планують йти на Великдень до церкви,- опитування

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено