Івано-Франківськ

18 квітня: цей день в історії Прикарпаття

Про те, які події відбулися цього дня, хто сьогодні іменинник, читайте у ПІК.

Сьогодні – Міжнародний день пам’ятників та історичних місць. День пам’яток історії та культури.

Цей день у 1982 році встановила Асамблея Міжнародної ради з питань охорони пам’ятників і визначних місць, створена при ЮНЕСКО. Свято відзначається у світі з 18 квітня 1984 року щорічно.

В Україні цей день називається «День пам’яток історії та культури» і встановлений відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 1999 р., його також відзначають щорічно 18 квітня.

Нині в Україні нараховується 1399 міст і селищ і понад 8 тисяч сіл з цінною історико-архітектурною спадщиною. Її фонд, за підрахунками фахівців, перевищує 70 тисяч об’єктів.

В Івано-Франківську нараховується п’ять пам’яток архітектури національного та 559 місцевого значення, що внесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

У сучасному Івано-Франківську встановлено низку пам’ятників –переважно українським національним діячам культури та історії – Іванові Франку, Степану Бандері, Василю Стефанику. У місті з багатими християнськими традиціями є також релігійні пам’ятники – статуї Пресвятої Діви Марії та Ісуса Христа.

Найстаріший пам’ятник міста, що зберігся до наших днів – Адамові Міцкевичу (1898 р.; сучасний вигляд – від 1930 року). Це єдиний у світі пам’ятник Міцкевичу, при спорудженні якого була використана посмертна маска поета.

ПОДІЇ:

– 18 квітня 2007 р. – Україна і Польща здобули право проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

ІМЕНИНИ: Платон, Федора, Агафія, Феодула

ЦІКАВО:

– 18 квітня 1902 р – Данія стала першою країною, у якій відбитки пальців почали використовуватися для встановлення особи злочинців.

Читайте також: Гортаючи сторінки старих газет: Правила дотримання чистоти у Станиславові

 Як колись святкували Великдень в Україні 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено