Івано-Франківськ

Правозахисники стурбовані антиромськими настроями мера Івано-Франківська

Така стурбованість пов'язана з тим, що мер міста Руслан Марцінків дав доручення вивезти людей ромської національності з міста на Закарпаття.

 

Про це йдеться у заяві Коаліції ромських НУО, пише ПІК з посиланням на hromadske.

Коаліція ромських неурядових громадських організацій України, які опікуються захистом прав ромської меншини в України, звернулася до органів державної влади та органів місцевого самоврядування Івано-Франківська й особисто до мера міста Руслана Марцінківа через його антиромські настрої.

«Ми звертаємось до влади – Верховної Ради України, Офісу президента, Кабінету Міністрів України з вимогою надати оцінку діям мера міста Івано-Франківська, та проведення негайних дій щодо попередження антиромських настроїв та подій в регіонах України, приведення цих питань у відповідність до законодавства України та міжнародних європейських стандартів у сфері забезпечення правового та соціального захисту», — йдеться у заяві.

Коаліція організацій вимагає вироблення практичних механізмів ефективної реалізації прав національних меншин в активній співпраці з ромськими громадами та органами законодавчої та виконавчої влади.

Така стурбованість пов’язана з тим, що мер Івано-Франківська Руслан Марцінків дав доручення вивезти людей ромської національності з міста в Закарпатську область. Про це очільник міста повідомив на щотижневій оперативній нараді, неодноразово вживши висловлювання, що мають ознаки мови ворожнечі та можуть спричинити розпалювання міжнаціональної ворожнечі проти ромської національної етнічної групи.

Як відзначають правозахисники, у цьому випадку з боку поліції та мера Івано-Франківська можна констатувати порушення прав ромської меншини. Так, у статті 7 Закону України «Про національну поліцію» зазначено: «У діяльності поліції забороняються будь-які привілеї чи обмеження за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовною або іншими ознаками».

Читайте також:

Карантин продовжили до 11 травня

За минулу добу до поліції Івано-Франківщини надійшло 395 заяв та повідомлень

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено