Івано-Франківськ

ПостВеликодня магнітуда «потрясінь» Івано-Франківського мера Марцінківа

Небайдужу людину завжди трясе. Особливо коли вона – при багатопрофільній справі. Як Івано-Франківський голова Руслан Марцінків.

Але ж не добре, коли така людина через підвищену магнітуду власних переживань збуджує інших, а в підсумку сама наражається на негативну реакцію візаві. Як це відбувається, Руслан Романович переконався вчора тричі, якщо не більше.

1.Підводять звіти щодо COVID-19

Ruslan Martsinkiv u mastsi 2

Коронавірус. Все, що з ним пов’язане у Франківську, двічі на день коментує особисто пан Марцінків. Здебільшого демонструє, що знає більше, ніж будь-хто, зокрема, на рівні області. І нехай так. Але коли йдеться про статистику, то тут не місце «креативу». У Марцінківа він буває невдалий. Скажімо, в п’ятницю, перед Великоднем, голова сказав в ефірі на Фейсбук, що в місті вже 115 хворих на коронавірус. Та через кілька годин на брифінгу в ОДА прозвучало, що 110. Розбіжність пішла у ЗМІ. Населення одразу схвилювалося: “Хто приховує правду та кого покривають?”.  І таке вже не вперше.

Тож вчора, під час брифінгу в облдержадміністрації, медіа-спільнота одразу зрозуміла, кого стосуються слова т.в.о. голови ОДА Віталія Федоріва:

«Насамперед хочу нагадати, що офіційні дані подаються виключно саме на наших брифінгах. Це документально підтверджені випадки захворювання, які занесені в загальнодержавну базу і відображаються в інформації МОЗ України. Тому прошу наші цифри використовувати у ЗМІ чи органами місцевого самоврядування, які інформують своє населення», – сказав Федорів.

Наступна теза очільника області про наповненість лікарень вочевидь теж була реакцією на ранкову заяву Руслана Марцінківа.

“До 24 числа тимчасово припинили приймати пацієнтів у міські медичні заклади. Прийматимуть хворих тільки обласна інфекційна лікарня та легеневий обласний диспансер. Будуть приймати тільки важких пацієнтів та тих хворих, яким необхідно знаходитись у реанімаційному відділенні”, – казав Руслан Романович і пояснив це тим, що в лікарнях міста немає вільних місць.

Через кілька годин Віталій Федорів на брифінгу наголосив:

«Кілька слів про наповненість лікарень як міста, так і інших медзакладів, які внесені у першу лінію надання допомоги на «ковід». Наразі наповненість лікарень менше ніж 50%».

2. Збудилася навіть Америка

Збудником, як розуміємо, стали знову ж таки слова Руслана Марцінківа, які прозвучали на оперативній нараді у мерії. Йшлося про те, що роми, які знайшли собі «притулок» у привокзальному сквері, порушують вимоги карантину і відмовились їхати додому, у Закарпатську область.

Міський голова на це сказав:

«Що значить відмовилися?.. А чого не запакували? Є поліція. До наступного вівторка маєте вирішити цю проблему. Ми вам автобус дали. Сказали автобус дати, поліція до мене приходила. Дали автобус. Чому не запакували і не відвезли?».

Цю тезу хтось швидко «запакував» у мережі, і по обіді на міського голову  Івано-Франківська звалилася масована реакція з державного і навіть закордонного рівнів. Не варто всує тиражувати подробиці. Напрошується тільки народна мудрість – «слово не горобець…».

До речі, сьогоднішні вибачення мера перед ромами та пояснення на тему – це вже як посттравматичний синдром, який підказує: «Не провокуй».

3. Обіцяне не забувають

Чи враховує Руслан Марцінків цю обставину, сказати важко. Але йдучи 2015-го у мери, він дав виборцям тільки (чи аж) 16 кандидатських обіцянок. Зараз, відверто кажучи, навіть інформований франківець не назве бодай п’ять із них. Зате головний сайт про політиків «Слово і діло» поцікавився, як мери обласних центрів виконують обіцянки з передвиборчих програм, і оприлюднив вчора таку інфографіку.

109249 1 uk normal

50% виконання за майже 5 років роботи – це багато чи мало? Навіть якщо дуже  мало, то коронавірус виправдає міського голову Івано-Франківська.  Зараз він, відповідаючи на питання містян про незавершеність багатьох  проєктів, спокійно наголошує, що кошти йдуть на  подолання COVID-19.

А що іще так сильно долали з 2015?

4. Знову на вибори!

У своїй аналітиці «Слово і діло» звертає увагу на те, що більшість чинних мерів знову збираються на вибори – восени. Звичайно, що Руслан Марцінків буде саме серед таких кандидатів.

Частина франківців навіть не бачить перешкод на повторному шляху Руслана Романовича до влади. Та він особисто таку перешкоду бачить, і для своєї партії – теж. Щоб зараз у цій ситуації виглядати пристойно, вчора майстерно використав свій владний ресурс – депутатський корпус. Опоненти це зрозуміли, і вже “точать списи”.

Так ось, позачергова сесія Івано-Франківської міської ради прийняла 22 квітня Звернення до Президента України та Верховної Ради щодо незгоди з можливим внесення змін у Виборчий кодекс Україні. Зазначимо, що “на горі” хочуть впровадити 5% прохідний бар’єр на місцевих виборах.

Франківські депутати у Зверненні загострили увагу на тому, що  “якщо будь-яка партія на виборах до Івано-Франківської міської ради набрала 20%, але по всій країні не набрала 5%, – ця партія не проходить в Івано-Франківську міську раду».

Що з цього випливає для Марцінківа – робіть свої висновки. Спокійно, без зайвих емоційних магнітуд. Варто вчитися на чужих помилках.

Марія Палюга.

Читайте також у ПІК:

В ОДА закликають жителів Прикарпаття не відвідувати кладовища у поминальний тиждень

На Прикарпатті від коронавірусу померло ще три людини

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено