Івано-Франківськ

26 квітня: цей день в історії Прикарпаття

Про те, які події відбулися цього дня на Прикарпатті, хто сьогодні іменинник, читайте у ПІК.

Сьогодні – День Чорнобильської трагедії

26 квітня 1986 р. сталася аварія на Чорнобильській атомній станції, внаслідок чого радіоактивної забрудненості зазнала територія, на якій у 2218 населених пунктах проживало 2,4 млн осіб. Від аварії постраждало 3,2 млн громадян УРСР, у тому числі 1,18 млн дітей. Збитки України від аварії становили 120-130 млрд доларів. Сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, – 50 млн кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році.

21 серпня 2014 р. в Івано-Франківську в сквері на розі вулиць Незалежності і Шухевича урочисто відкрили пам’ятник учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – жителям Прикарпаття.

Сьогодні також – Всесвітній день споріднених міст

У квітні 1957 року у французькому місті Екс-ле-Бен зібралися представники міст-побратимів із різних країн і заснували Всесвітню федерацію споріднених міст, а з 1963 року щорічно відзначається міжнародне свято побратимів в останню неділю квітня.

Івано-Франківськ має понад 20 міст-побратимів, серед яких Бая Маре, Орадеа, Тирговіште (Румунія), Жешув, Хшанув, Зельона Гура, Рибнік, Томашов Мазовєцкі, Ополє, Кошалін, Люблін та ін. (Польща), Брест (Білорусія), Ніредбгаза (Угорщина), Тракай (Литовська Республіка), Єлгава (Латвійська Республіка), Пршеров (Чеська Республіка), Арлінгтон (США) та ін.

ПОДІЇ:

– 26 квітня 1887 р. – розпочали роботу перші загальні збори делегатів Станиславівської дієцезії у справах Вдовичо-сирітського фонду, який мав надавати фінансову допомогу вдовам і сиротам померлих священиків та окремих священиків «у крайній потребі перебуваючих».

– 26 квітня 1922 р., Коломия – почав виходити двотижневик української молоді «Молода громада». Редактор – С. Ткачук.

– 26 квітня 1945 р. – Україна ввійшла в ООН як член-засновник.

– 26 квітня 1959 р. – після капітального ремонту станіславської ратуші тут відкрили нову експозицію краєзнавчого музею.

– 26 квітня 1967 р., Івано-Франківськ – відкрито Інститут нафти і газу, створений на базі Івано-Франківського філіалу Львівського політехнічного інституту.

ІМЕНИНИ : Дмитро, Артем.

ЦІКАВО:

– 26 квітня 1840 р. – у Петербурзі вийшло друком перше видання «Кобзаря» Тараса Шевченка.

Читайте також:

25 квітня: цей день в історії Прикарпаття

Гортаючи сторінки чужих газет: червонястий пил вкрив Галичину

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено