Івано-Франківськ

Трагедія, що увійшла в історію. Не маємо права забути!

26 квітня 2020 року - 34 річниця Чорнобильської катастрофи

Про це пише ПІК з посиланням на Укрінформ.

26 квітня 1986 року, о 1 годині  23 хвилині на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух. Внаслідок вибуху виникла пожежа, яка перекинулася на дах третього енергоблоку.  Пожежники гасили  вогонь до 5 години ранку. Проте, у середині самого четвертого блоку його вдалося ліквідувати лише 10 травня, коли більша частина графіту згоріла.

Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише території сучасної України, Білорусі та Росії, але й території багатьох європейських країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки. Загалом в Україні радіоактивно забрудненими стали 2293 населених пунктів, у яких на кінець вісімдесятих років минулого сторіччя мешкало понад 2,6 млн осіб. В результаті цієї катастрофи з сільськогосподарського користування було виведено понад 5 млн га земель.

8 грудня 2016 року Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй  проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам’яті про чорнобильську катастрофу.

Читайте також у ПІК: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено