Івано-Франківськ

Ахтем Сеїтаблаєв для Прикарпатської Інформаційної Корпорації: «Ще донедавна українське кіно знаходилось на точці «нуль».

ДТЕК та FILM.UA Group запустили спільний проект «Світле кіно від FILM.UA: українські фільми для енергетиків».

96760887 376590866608444 3830961668112777216 n

Майже дві тисячі працівників ДТЕК, які протягом карантину живуть і працюють на підприємствах, у вільний від роботи час зустрілися онлайн з акторами та творчими колективами фільмів: «Скажене весілля», «Скажене весілля-2» та «Захар Беркут».

З енергетиками спілкувалися  Ахтем Сеїтаблаєв, Юрій Горбунов, Назар Задніпровський, Інна Приходько та інші.

Журналіст ПІК вирішив розпитати Ахтема на тему українського кіно, його перспективи в світовій кіноіндустрії.

«Для того, щоб зрозуміти цю ситуацію, потрібно знати, що до 2014 року українська кіноіндустрія перебувала на точці нуль», – розпочав розмову відомий режисер.

Цікавий факт: за 6 років відсоткова складова українських кінострічок на ринку кіно в Україні виросла до 8,5%, це дуже велике напрацювання за такий термін. А за минулий рік вийшло 37 українських стрічок.

Про розвиток кінематографії в нашій країні на сьогоднішньому етапі режисер каже:

«Ми називаємо це «ренесансом» українського кіно, що підтверджується квитками, які придбали люди на перегляд фільмів в кінотеатрах та збільшенням українських стрічок на кінофестивалях класу «А» – це фестивалі, які належать до групи найбільш престижних в світі”.

Ахтем додає, що для того, аби рух українського кіно був сталим та не зупинявся, треба щоб якомога більше з’являлося таких стрічок, як «Захар Беркут», «Скажене весілля”. А для виробництва таких картин українське кіно потребує підтримки – фінансової і законодавчої з боку держави. Тільки за цієї умови стане вигідно знімати.

«Щоб ви розуміли, за фінансування фільму в 32 млн гривень, потрібно заробити 100 млн, щоб тільки вийти в нуль. Виходячи з цього, кіно потрібно розглядати, як потужну економічну складову. Також потрібно звернути увагу на створення сильних сценарних та кінопродюсерських шкіл. І тоді, років за 5 за 10, наше кіно зможе само себе окупити. Але тільки спільними зусиллями з державою», – каже Ахтем Сеїтабалаєв.

На завершення нашої бесіди він повідомив, що зараз працює над новими хітами, які вже скоро зможе побачити український глядач.

Той самий глядач, якому запам’яталися «Скажене весілля», «Скажене весілля 2», «Океан Ельзи», і, звичайно ж,  “Захар Беркут” – спільний українсько-американський художній фільм 2019 року режисерів Ахтема Сеїтаблаєва та Джона Вінна, екранізація однойменної історичної повісті Івана Франка.

Підготувавав Микола Дубін.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено