Івано-Франківськ

На Прикарпатті багатодітна мама-переселенка шиє унікальні дитячі книжки

Гроші від продажу авторських книжок є єдиним доходом сім’ї Зої Соловйової, яка мешкає з шістьома дітьми на Долинщині. 

FB IMG 1589917074740

  • Без аліментів та соцдопомоги

Зоя Соловйова жила у Лисичанську Луганської області. Коли там почалася війна, жінка була вагітна шостою дитиною. За добу сім’я зібрала речі та переїхала на малу Батьківщину чоловіка – у Долинський район, що на Прикарпатті. У селі Слобода-Долинська подружжя придбало будинок під виплату. Коли народилася донечка Христя, голова сімейства пішов воювати на схід України. Жінка пригадує, що після повернення з АТО чоловіка наче підмінили.

“Він вночі не спав. Діти допомагали йому адаптуватися вдома, але не вийшло. Чоловік почав вживати алкоголь, піднімати на мене руки. Я такого для себе і своїх дітей не хотіла. Тому ми розлучилися”, – поділилася пані Зоя.

Зараз жінка має шестеро дітей віком від 18 до 5 років. Аліменти чоловік не сплачує, а соціальну допомогу Соловйова не отримує через відсутність потрібних документів.

“Щоб оформити допомогу, я маю їхати у Лисичанськ по папери. Кажуть, що територія зараз звільнена від окупантів, але я знаю, що там сепаратисти. Я туди не поїду, бо боюся – можу постраждати через проукраїнську позицію”, – пояснює жінка.

FB IMG 1589917034413

FB IMG 1589917043997

  • Книжки, які розвивають найменших

Зоя Соловйова з початку переїзду на Долинщину шукала спосіб заробити гроші для дітей. Вона вигравала гранти на відкриття малого бізнесу. Наприклад, на переробку старих речей. Відкривала свій магазин, але справи з ним не склалися. У 2016 році почала шити іграшки зі старого одягу. Коли знайома замовила подарунок для своєї малечі, майстриня побачила – виріб стане цікавішим, якщо деталі будуть переміщатися. Тоді майстрині підказали –  шити цікаві книжки для дітей.

Для роботи потрібні фетр, синтепон, фурнітура, а також інструменти, щоб вирізати фігури та зшити все до купи.

Зізнається, що перші роботи були трохи неохайними, але жінка навчилася виправляти недоліки на подарунках для найменших.

“Покупці мене хвалили, а я просила критики, щоб знати точно, де потрібне доопрацювання. Шукала інформацію в інтернеті, хоча там про тонкощі і секрети не пишуть. А на платні курси грошей не було. Та крок за кроком і в мене почало виходити краще. Нет нетом, а поки сама не напрацюєш, то ніхто тобі не допоможе”, – прокоментувала майстриня.

Книжки захоплюють увагу малят не тільки кольорами, сюжетами,  а й можливістю переміщати деталі. Це розвиває. Тематика виробів різна – про машинки, звірів, героїв мультфільмів чи космос. Інколи батьки підказують ідею для подарунка, але частіше жінка придумує все сама. Власні діти теж інколи долучаються до творчого процесу, говорять, що пасувало б найкраще чи перевіряють на міцність. Каже, для роботи їй потрібні фантазія, гарний настрій та терпіння, щоб зробити все ідеально.

FB IMG 1589917056254

“Не сідаю шити книжку, якщо недобрі емоції. Вірю, що дітки це відчувають, адже сама маю шестеро. А так класно, коли приходять гарні відгуки від покупців. Тоді хочеться ще більше творити та розвиватись. А коли я працюю, то відпочиваю духовно”, – прокоментувала вона.

На одну книжку пані Зоя витрачає приблизно 4 дні.Одна сторінка коштує від 80 гривень. Загалом ціна залежить від наповнення.

  • Потрібна допомога

Наразі виторг від продажу книг – єдиний дохід для її сім’ї. Інколи жінка ще вишиває бісером чи робить з дітьми глиняні вироби. Та цього не вистачає на їжу та одяг, не кажучи про ліки, яких інколи потребує дехто з сім’ї.

“Не хочу, щоб мої Катя, Даниїл, Іванка, Настя, Софія та Христя бідували. Інколи буває важко, та діти тримають мене на плаву. І я вирішила не мовчати про наші потреби, бо вони не винні у такій життєвій ситуації”, – додала пані Зоя.

Тож всі небайдужі можуть допомогти майстрині та її дітям. Про потреби родини питайте тут – Розвиваюча книжка,развивающая книжка Майстриня Зоя Соловйова

https://www.facebook.com/maystrynyaZSolovyova/

Публікацію підготувала Марія Гурецька.

Фото з робочої сторінки пані Зої.

Читайте також:

Бідні діти: на Прикарпатті виявили безвідповідальних батьків(ФОТО)

Діти “на продаж”: у готелі Києва утримують 46 дітей від сурогатних матерів (Відео)

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

 

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено