Івано-Франківськ

Кому потрібне крісло гендиректора дитячої лікарні Прикарпаття?

Обласна дитяча клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради ось уже 9 місяців без керівника.

Довкола підтриманої колективом та конкурсною комісією кандидатури генерального директора відбуваються якісь незрозумілі ігри.

103310659 303403404007947 6365272895348236336 n

Представники колективу лікарні, як і минулого тижня, сьогодні знову вийшли на протест до стін адміністративної будівлі обласної ради. Вимога протестувальників одна – підтримати кандидатуру Тараса Мельника на посаді генерального директора лікарні.

Це вже друга акція протесту після того, як 29 травня сесія обласної ради не підтримала рішення колективу, який на відкритому конкурсі вибрав генеральним директором лікарні Тараса Мальника. Забракло одного голосу. Натомість т.в.о. гендиректора закладу призначено іншу людину, ще й в порушення рішення ради.

ПІК спробував розібратися в тому, що відбулося.

Конкурс

20 вересня 2019 року обласна рада приймає рішення «Про створення комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківська обласна дитяча клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради”. Згідно з 4 пунктом цього рішення департамент охорони здоров’я обласної державної адміністрації має призначити виконуючим обов’язки генерального директора комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківська обласна дитяча клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради” Котурбаша Радислава Йосиповича на період проведення конкурсу на заміщення вакантної посади та призначення генерального директора.

4 лютого 2020 року в лікарні відбувається конкурс, на який свої кандидатури подають Лариса Підвербецька, Тарас Мельник, Ігор Дмитренко, Олег Курташ, Ярослав Криштафович. Вони презентують колективу свої програми розвитку закладу. Найбільшу кількість балів – 21,1 із 24 можливих набирає заступник директора з хірургічної роботи ОДКЛ Тарас Мельник. Його кандидатуру має погодити департамент охорони здоров’я облдержадміністрації та затвердити своїм рішенням сесія обласної ради.

 Протести

Після конкурсу відповідне рішення про затвердження кандидатури керівника закладу мало бути внесено на розгляд сесії обласної ради. Однак 21.02.2020 року проєкт рішення не було винесено на сесію обласної ради. Наступні три місяці через карантин рада не збиралася. Зважаючи на стан готовності закладів ОЗ до реформи та до пандемії, це викликає більше запитань, ніж відповідей, говорять медики.

І от 29 травня 2020 року відбувається 35 сесія Івано-Франківської обласної ради, на яку 32 питанням виносять «Про призначення генерального директора комунального некомерційного підприємства “ІваноФранківська обласна дитяча клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради». Кандидатуру обраного колективом Тараса Мельника депутати не підтримують. Як і не оскаржують самого результату конкурсу, що важливо і дуже цікаво. Натомість у колективі дізнаються про те, що тимчасово виконувати обов’язки генерального директора закладу в департаменті охорони здоров’я призначили Володимира Семенюка, який також кандидував на конкурсі, але не був допущений, оскільки не відповідав вимогам до кандидатів. Колективу Семенюка представив колишній головний лікар установи Ростислав Котурбаш.

Уляна Дубініна, голова альтернативної профспілки працівників ОДКЛ на своїй сторінці у Фейсбук так прокоментувала це голосування:

«Депутати обласної ради несуть відповідальність перед громадою за свої рішення. Сьогодні вони позбавили медиків Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні надії на позитивні зміни в роботі закладу. Позбавили надії на гідні умови праці. З їхньої “легкої руки” закладом продовжує керувати людина, яка роками порушувала трудове законодавство. Незабаром місцеві вибори. Сподіваюся, що ті, хто сьогодні зруйнував майбутнє ОДКЛ, більше не потраплять до обласної ради».

Вже 1 червня колектив лікарні вийшов під обласну раду з протестами. Працівники КНП «ІФ ОДКЛ ІФ ОР» зібралися на мирну акцію на підтримку Тараса Мельника. Вони також хотіли поспілкуватися із головою обласної ради Олександром Сичем, однак, як заявили медики, він відмовився спілкуватися на цю тему.

«Сумно, але медики не здаються і готові діяти більш радикально! Боротьба триває!»заявили вони.

Позиція колективу

Відсутність підстав вважати конкурс непрозорим чи недійсним представникам трудового колективу та ЗМІ підтвердили голова конкурсної комісії Володимир Чемний та голова Івано-Франківської ОДА Віталій Федорів. Про це йдеться у повідомленні альтернативної профспілки працівників ОДКЛ:

«Не знайшли підстав його підтримати. Незрозумілим залишається той факт, що жодного аргументу проти в сесійній залі наведено не було. Тим часом в соціальних мережах та ЗМІ дехто з депутатів говорить про сумніви щодо прозорості конкурсу. Такі ж сумніви озвучив представникам трудового колективу і Олександр Сич, коли під тиском колективу, журналістів та громадськості все ж погодився зустрітися. Відповідей на запитання, чому ці сумніви не винесли на обговорення в сесійній залі, чому не шукали відповідей на свої запитання більше трьох місяців та чи доцільно депутатові дослухатися до «мені казали», так і не отримали».

Уляна Дубініна каже, що трудовий колектив обурений відсутністю чіткої позиції більшості депутатів обласної ради. Вона заявляє, що на зустрічах з представниками колективу голова обласної ради Олександр Сич та голова ОДА Віталій Федорів перекладають відповідальність з інституції на інституцію, а заручниками ситуації залишаються як трудовий колектив, так і все дитяче населення області, адже ОДКЛ є єдиним в області закладом ІІІ рівня для надання спеціалізованої допомоги дітям до 18 років.

Працівники закладу та громадськість вимагають від ОДА та депутатів обласної ради негайного проведення позачергової сесії та призначення на посаду генерального директора законного переможця конкурсу Тараса Мельника, а також недопущення органами виконавчої та законодавчої влади можливості незаконних кадрових призначень.

Скасувати наказ

9 червня це питання підняли на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Одне з питань, зі слів голови комісії Манолія Піцуряка, стосувалося наказу, яким департамент охорони здоров’я обласної державної адміністрації призначив тимчасового виконувача обов’язків генерального директора лікарні всупереч рішенню сесії, яким, нагадаємо, на весь період до затвердження нового керівника, був призначений Ростислав Котурбаш. За словами Ірини Кобельської в.о. директора департаменту, всі процедури конкурсу були дотримані. Однак через те, що сесія не підтримала кандидатуру від колективу, департамент охорони здоров’я ОДА видав наказ про призначення іншого виконувача обов’язків – Семенюка. За результатами засідання комісії голові ОДА рекомендовано скасувати наказ департаменту охорони здоров’я від 4 червня 2020 року про виконання обов’язків, як такий, що суперечить пункту 4 рішення обласної ради від 20.09.2020 року. А уповноваженому органу – в цьому випадку департаменту охорони здоров’я – повторно внести на розгляд сесії рішення про призначення генерального директора ОДКЛ Тараса Мельника.

Крім того, з відповідним зверненням до обласної ради та медичної комісії у п’ятницю, 5 червня звернувся трудовий колектив лікарні.

Підкилимні ігри?

Кандидатуру Тараса Мельника на посаді генерального директора ОДКЛ затвердити не вдається через брак одного голосу. Із 63 депутатів, які голосували, «ЗА» висловилися 42.  Не зареєструвався в сесійній залі 21 депутат. Стільки ж, за даними офіційного сайту ради, не голосували. Що цікаво, «ПРОТИ» немає жодного голосу.

Ось, як виглядало поіменне голосування за це питання:

golosuvannya

Про те, чому так сталося, можна робити різні припущення. Тепер, відповідно до рішення комісії, рада має повторно розглянути кандидатуру для затвердження. В разі, якщо сесія повторно не підтримає цю кандидатуру, буде оголошено новий конкурс. Можливо, кажуть експерти, саме цього й добиваються ті, хто «переконав» депутатів не брати участі в голосуванні. Звісно, це тільки припущення, але різниця в один голос тут є дуже показовою.

Експерт інституту політичної освіти, юрист, колишній голова КВУ в Івано-Франківській області, Мирон Дмитрик говорить, що в цій ситуації можна припускати про якісь ігри навколо кандидатури керівника обласного дитячого медичного закладу, який надає дитячу допомогу мешканцям всієї області, і вже 9 місяців працює без керівника.

Якби були претензії до результатів відкритого конкурсу, вважає експерт, його можна було б оскаржувати відповідно до визначених законом процедур. А оскільки цього не було зроблено, можна припускати, що таким голосуванням зацікавлені особи намагаються добитися проведення нового конкурсу. Адже позиція «ЗА» або «ПРОТИ» є чіткою і зрозумілою, на відміну від «ніякої» позиції «не голосував». Тут, вважає експерт, до депутатів мали б виникнути питання у виборців: чим вони займаються під час сесій обласної ради, куди їх було делеговано, яка причина того, що вони не голосують. Бо прийняття рішень – це основна функція депутатів.

«В певних моментах така позиція може бути способом протесту. В цьому конкретно кадровому рішенні виглядає на якісь елементи торгу навколо посади. Або кандидат когось із депутатів «не переконав», або є групи впливу, які переслідують свої інтереси: фінансові, політичні – адже надходять місцеві вибори, кадрові. Це такі собі ігри, мовляв, є резерв голосів, які можна на ту чи іншу користь використати», – каже Мирон Дмитрик.

Збори колективу

Сьогодні ж, 9 червня в ОДКЛ відбулися збори колективу, яким, зі слів медиків, намагалися завадити. За результатами зборів підготували листи до в.о. директора департаменту охорони здоров’я ОДА Ірини Кобельської з проханням ще раз подати кандидатуру Тараса Мельника на затвердження обласної ради до голови ОДА В. Федоріва підтримати це подання і подати на найближчу сесію обласної ради кандидатуру Мельника на затвердження, лист на голову обласної ради О. Сича з проханням внести на голосування кандидатуру переможця конкурсу Мельника на посаду гендиректора і лист до депутатів з проханням підтримати кандидатури Тараса Мельника на посаду генерального директора ОДКЛ.

Також колектив зібрав понад три сотні підписів на підтримку Тараса Мельника. І цих підписів щодня стає більше. В лікарні припускають, що ймовірно, є зацікавлені у тому, аби посаду генерального директора обійняв хтось інший. Кажуть, все покаже найближче голосування депутатів обласної ради. Якщо кандидатуру Тараса Мельника знову не підтримають, і буде оголошено новий конкурс, це дасть відповідь на їхні припущення. Однак, ставлять лікарі логічне питання, для чого тоді потрібні відкриті конкурси, якщо все і далі вирішується в кулуарах кількістю голосів на сесії тієї чи іншої ради.

 

Орест Борисікевич.

Приєднуйтесь до нас у Telegram

Читайте також:

То що ж трапилося в Івано-Франківському геріатричному пансіонаті?

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено