Івано-Франківськ

То що ж трапилося в Івано-Франківському геріатричному пансіонаті?

Приводом для розслідування ПІК стала тривожна інформація, розміщена на офіційному сайті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

101412997 1351483245044010 1484000699296514048 n

  • Насамперед нагадаємо, що в цьому закладі живуть і отримують догляд люди похилого віку та особи з інвалідністю.

Поширення резонансної інформації 

26 травня на сайті Уповноваженого Верховної ради з прав людини з’явилася інформація про те, що у «12 працівників Івано-Франківського геріатричного пансіонату діагностовано ГРВІ та запалення легень, в одного працівника підтверджено гостру респіраторну хворобу COVID-19, 5 осіб госпіталізовано до закладів МОЗ».
Також сказано, що «про випадки підозри чи захворювання на коронавірусну хворобу серед підопічних моніторинговій групі не повідомили, проте 2 мешканці установи мають ознаки ГРВІ та ізольовані від інших підопічних».
Цю інформацію наступного дня поширили місцеві ЗМІ як про «спалах» коронавірусу в пансіонаті.
28 травня керівник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Івано-Франківської облдержадміністрації Володимир Джигіта повідомив журналістам:

«У геріатричному пансіонаті наразі спалаху захворювання на COVID-19 немає. Підтверджено коронавірус тільки в однієї особи. Ще семи працівникам зробили ПЛР-тести та очікуємо результатів. Серед підопічних двоє знаходяться на ізоляції з попередніми ознаками ГРЗ. Станом на зараз тільки один із них має підвищену температуру 37,1С. Заклад повністю забезпечений засобами індивідуального захисту».

Одночасно із появою публікації на сайті Уповноваженого ВРУ з прав людини, на сторінці Офісу Омбудсмана України у Фейсбук та сторінках у Фейсбук регіонального представника Уповноваженого ВРУ з прав людини в Івано-Франківській області Людмили Непийводи, а також регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Івано-Франківській області Світлани Дем’янчук, які власне і здійснювали моніторинг дотримання протиепідемічних заходів у Івано-Франківському геріатричному пансіонаті, з’явилося відео візиту.

З відео з’ясовуємо, що представники моніторингової групи спілкувалися через огорожу із працівницею, яка назвалася Марією Слободян і заявила, що виконує обов’язки директора пансіонату.
Самого директора, Віталія Яворського, на момент перевірки в пансіонаті не було, оскільки він, зі слів Марії Слободян, перебував у лікарні.

Що цікаво, здійснюючи візит до пансіонату, група на його територію не заходила. Адже відповідно до регламенту, яким керується Офіс омбудсмана України, каже Людмила Непийвода, якщо на території закладів, які перевіряються, є підтверджені випадки коронавірусної хвороби, туди члени групи не заходять, щоб не наражатися на інфекцію.

«Неофіційні дані»

101558167 622159928390371 4441296879019360256 n

Візит до Івано-Франківського геріатричного пансіонату, заявляє Людмила Непийвода (на фото) у коментарі ПІКу, було сплановано заздалегідь Секретаріатом уповноважених з прав людини в рамках моніторингу дотримання протиепідемічних заходів, пов’язаних з недопущенням коронавірусної інфекції у місцях несвободи. Підставою для цього стало запровадження загальнонаціонального карантину.

Напередодні, заявила Людмила Непийвода, моніторинговій групі «стало відомо», що один із працівників пансіонату, який був у складі вахтової групи працівників, хворий на коронавірус. На питання, звідки саме отримали інформацію про хворого працівника, Людмила Непийвода повідомила:

«Ми моніторили ЗМІ, до складу групи входять громадські монітори, а ще Івано-Франківськ — невелике місто й одні з одними спілкуються. Напередодні візиту просто повідомили, що в пансіонаті є випадок – працівник має підтверджений коронавірус. Прослухавши офіційні брифінги, помоніторили ЗМІ та побачили, що про дану інформацію нікому невідомо, було прийняте рішення відвідати установу і дистанційно з’ясувати ситуацію, запобігти поширенню інфекції і не залишати проблему без уваги».

Зазначимо, що всі підопічні Івано-Франківського геріатричного пансіонату віднесені до групи ризику.
Інформацію про хворого працівника отримали 23 травня, в суботу. Маючи цю «неофіційну інформацію», яка є важливою, а також з метою запобігти контактуванню хворих з працівниками та іншими співробітниками та поширенню інфекції, й опитали в.о. директора закладу про кількість хворих на запалення легень, ГРВІ, про те, хто має ознаки інших інфекційних респіраторних хвороб.

Як чути на відео, представники групи запитують, чи підтверджено захворювання на коронавірус у директора пансіонату. На що Марія Слободян відповідає, що не має права надавати таку інформацію.

Людмила Непийвода заявляє, що станом на 26 травня Мінсоцполітики не мало жодної інформації про те, що в геріатричному пансіонаті є випадки з підозрами і підтвердженням захворювання, хоча відповідно до нормативних документів, у випадку підозри на ГРВІ або підтвердження COVID-19, державні органи мають бути негайно поінформовані про ці випадки.

101216492 292144471963339 8552259241958703104 n

Сам Віталій Яворський (на фото) 27 травня підтвердив, що хворий на COVID-19 на своїй сторінці у Фейсбук.
Однак, факт публічного оприлюднення інформації про стан свого здоров’я третіми особами, його обурив. За його словами, ця інформація є конфіденційною та охороняється законом про захист персональних даних. Хоча, як стверджує Людмила Непийвода, відповідно до закону про захист населення від інфекційних захворювань, і з огляду на те, що Яворський є посадовою особою, суспільний інтерес і можлива шкода перевищують право особи на захист персональних даних. 

В коментарі ПІКу Віталій Яворський заявив, що нічого насправді не приховував. Його діагноз підтверджений 22 травня. Перебуваючи на робочому місці, він відчув підвищення температури, самоізолювався у своєму кабінеті, де намагався лікуватися самотужки. Невдовзі все ж звернувся до медичного закладу, а також здав різні аналізи у приватній лабораторії. В тому числі на COVID-19. Вже на момент отримання позитивного результату ПЛР-тесту, стверджує Яворський, він перебував у МКЛ № 1 на вул. Матейки із діагностованою пневмонією.

Про результати тестів, каже директор пансіонату, він повідомив державні органи, як того вимагає закон про захист населення від інфекційних захворювань. Коли ця інформація дійшла до вищих міністерств, заявляє, треба питати не в нього. Тобто, офіційна інформація для тих, кому вона була потрібна, каже директор геріатричного пансіонату, була доступною.

«Порушення наказу»

На питання про можливе джерело інфікування Віталій Яворський відповів, що, крім нього, покидати межі закладу не мав можливості ніхто. Таким є наказ, підписаний ним самим. В силу своїх посадових обов’язків, через виробничу необхідність, він змушений був покидати межі закладу: їздив за засобами захисту, тестами, специфічними ліками для пацієнтів пансіонату. Та попри дотримання правил захисту – дезінфекція рук, безпечна дистанція, маска і рукавиці – ймовірно, під час одного з таких виходів, підхопив вірус. Очевидно, каже пан Яворський, згаданих заходів захисту було не досить.

96170141 3027220534027112 6720661174335045632 o

  • Медики пансіонату забезпечені засобами індивідуального захисту.

100819711 283194009735676 2150733525198831616 n

101267459 192610345252574 8373457657482182656 n

До слова, Віталій Яворський стверджує, що з працівниками, які обслуговували мешканців пансіонату на поверхах, він не контактував. Персонал виконує свою роботу в захисних костюмах. На сьогодні більше ніхто із працівників чи мешканців геріатричного пансіонату не захворів. Про це говорить статистика. 

«Спалах»: ситуація з цифрами

Нагадаємо, на сайті Офісу Омбудсмена України йшлося загалом про 12 осіб із діагностованими запаленнями легень, одну із ковід, 5-х на лікуванні та двох мешканців на самоізоляції.

Після реагування Секретаріату уповноваженого і комунікації з Мінсоцполітики їм надійшла інформація з Івано-Франківської області про те, що в геріатричному пансіонаті є дві особи, які з підозрою на коронавірус перебувають на самоізоляції. Разом з тим, заявляє пані Непийвода, в.о. директора пансіонату надає інформацію про кількість осіб персоналу, в яких діагностовано ГРВІ – 7 осіб, запалення легень – 5 осіб, захворювання COVID19 – 1 особа, госпіталізовано до закладів МОЗ – 5 осіб, перебувають на лікарняному 5 осіб.

Станом на 28 травня, зі слів Віталія Яворського, ситуація була такою:

” В пансіонаті проживає 148 мешканців. Один перебуває в міській клінічній лікарні з кровотечею. Ще в одного підвищена температура, у нього ангіна. Мешканці на коронавірус не хворі. Серед працівників 8 осіб мали підвищену температуру. З них 3 – в МКЛ №1, один в ЦМКЛ і 4 дома. З цих 8 осіб підтверджено COVID- 19 в однієї людини, в однієї не підтверджено, ще 6 очікують на результати ПЛР”.

Повторний тест ПЛР, результат якого отримав Яворський 28 травня, був негативним, з його слів.

Цифри станом на 29 травня озвучила під час брифінгу в Івано-Франківській ОДА заступниця голови Марія Савка. За її словами, згідно з екстренними повідомленнями, зареєстровано 6 випадків підозр захворюваності у працівників геріатричного пансіонату. З них діагноз підтверджено в одному випадку. У двох працівників результати ПЛР негативні, а ще три в роботі. Станом на 29 травня нових випадків захворювання працівників та підопічних не зареєстровано.

До речі, Людмила Непийвода у коментарі ПІКу закинула ЗМІ «роздмухування» ситуації з цифрами й закликала закцентувати увагу на тому, щоби локалізувати інфекцію в цьому закритому закладі й не допустити поширення, а не на пошуку цифр та джерел їх походження:

«Потрібно журналістам не писати гучні заголовки і не розхитувати ситуацію, а разом з нами та персоналом закладу – зробити так, щоб локалізувати цю інфекцію».

Про тестування зміни

Людмила Непийвода каже, що представники моніторингової групи отримали під час розмови з в.о. директора пансіонату інформацію про те, що зміна, яка 25 травня вийшла з території закладу, і, можливо, була в контакті з хворими на коронавірусну інфекцію, не була перевірена тестами.

«У нас виникло питання – чому, маючи інформацію про те, що можливо особа має підтверджену коронавірусну інфекцію, яка можливо ймовірно контактувала із працівниками і підопічними на території області – нам це невідомо, не було прийнято рішення протестувати зміну, яка виходила з установи. 25 травня, в понеділок, відбулася зміна персоналу. Були протестовані тільки ті, які зайшли на зміну в пансіонат. Цю інформацію повідомила виконуюча обов’язки директора. Невідомо, чи ці люди не принесли інфекцію ще додому», – говорить Людмила Непийвода.

Хоча, в самому відео, поширеному на сторінці, підтвердження цих слів немає.
Коментар ПІКу дав директор геріатричного пансіонату Віталій Яворський. Він зазначив, що кожній зміні, яка заступає на вахту в закладі, роблять температурний скринінг, візуальний огляд, кожен працівник пише заяву, де вказує, чи контактував він з інфекційними хворими, чи відвідував місця масових скупчень, чи хворів у період вихідної вахти. І того ж дня, коли вони заступають на зміну, їм роблять експрес-тест.

Через 10 днів їм роблять повторний тест, як цього вимагає медичний регламент. Аналогічно, стверджує Віталій Яворський, було з тією зміною, яка 25 травня пішла додому:

«Їм зробили тест 4 травня відповідно і наступний тест їм зробили через 10 днів. Тому третій раз робити їм тест перед походом додому їм не було змісту».

Крім того, додає директор пансіонату, заведено окремий журнал, куди записують дані кожного працівника, який іде додому: температуру, рівень кисню, роблять візуальний клінічний огляд, кожен знову пише власноруч заяву, де вказує, чи хворів, чи мав температуру, як себе почуває, і тоді йде додому.

Заручники двох міністерств

В інформації на сайті уповноваженого з прав людини також сказано про те, що «Івано-Франківський геріатричний пансіонат не має ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики, при цьому, у структурі пансіонату є відділення зі штатною чисельністю 59 одиниць, з яких, 4 лікарі. Лікар-епідеміолог та інфекціоніст відсутні.

Також всупереч законодавству, лікарі пансіонату видають лікарські свідоцтва про смерть та встановлюють причину смерті підопічних… Впродовж січня-травня 2020 року в пансіонаті померло 13 підопічних, з яких 9 осіб – під час карантину (у 2019 році – 35 осіб). Причиною смерті у більшості померлих визначено хронічну серцево-судинну недостатність, кардіосклероз та гіпертонічну хворобу. Тестування на коронавірусу хворобу померлим не проводилося».

Констатувати смерть, вважає Людмила Непийвода, мали б лікарі сімейної практики, з якими у мешканців пансіонату підписані угоди. Однак, визнає, що проблема з лікарською ліцензією стосується не лише цього пансіонату, але й інших подібних закладів.

Річ у тому, що геріатричний пансіонат, каже Віталій Яворський, не лікарня. Там не може бути таких лікарів, як вірусолог чи інфекціоніст. Проблема в незавершеному процесі переходу закладу з підпорядкування Мінсоцполітики до МОЗ.

«Є недосконалість: ми працюємо зараз між двома міністерствами. Ми зараз в стадії оформлення ліцензії, як вимагає спільний наказ двох міністерств. Сподіваюся, що впродовж 3-4 місяців ми матимемо ліцензію на медичну практику. На сьогодні, крім Погонянського психоневрологічного інтернату жоден пансіонат ще не виробив ліцензію. Так, це порушення, я погоджуюся. Але не тому, що хтось не хоче, тому цього не зроблено. Є багато суперечок між двома міністерствами, є певні законодавчі колізії. А вірусолога та інфекціоніста у нас ніколи й не буде, бо він просто не передбачений штатним розписом, який нам скидає Мінсоцполітики», – заявляє Віталій Яворський.

Однак, запевняє директор, в закладі є ізолятори і облаштовано додаткову кімнату з душем, туалетом, умивальником, спальними місцями на випадок загострення ситуації.

96382069 3027221160693716 3326365103174975488 o

  • Є для мешканців пансіонату й куточки  відпочинку для душі.

Смерть і поліція

Ще одне порушення законодавства, яке, зі слів Людмили Непийводи виявила моніторингова група в Івано-Франківському геріатричному пансіонаті, це те, що «констатація смерті відбувалася в порушення вимог чинного законодавства – не повідомлялися правоохоронні органи». Цього, правда, на сайті Офісу омбудсмана України немає. І таку інформацію було озвучено кореспондентові ПІКу під час інтерв’ю. 

Віталій Яворський заявляє, що це неможливо, і без поліції поховання тіла не відбувається. Всі випадки смерті мешканців пансіонату, заявляє він, фіксуються правоохоронними органами:

«Людина померла, тіло не рухають, доки не приїде поліція – це можна зробити запит в поліції. Приїжджає поліція, засвідчує стан смерті, лікар виписує причину смерті, а державна служба видає свідоцтво про смерть. Смерть мешканця пансіонату – не надзвичайна ситуація. Це старі люди, по 80-90 років. Двох брали на розтин. Решті навіть не було потреби розтин робити. Але поліція була, бо інакше це кримінальна відповідальність».

В ГУНП Івано-Франківської області заявили, що в поліції зафіксовано 7 випадків смерті в Івано-Франківському геріатричному пансіонаті з 1 березня 2020 року.

«6 смертей за ст. 115 ККУ з позначкою «природна смерть», а одна була зафіксована, як самогубство», – заявила в коментарі ПІКу, начальниця сектора комунікацій ГУНП Івано-Франківської області Христина Максимчак.

Також вона додала, що поліція не відкривала жодних проваджень щодо ситуації з COVID-19 в геріатричному пансіонаті, оскільки немає спалаху.

Наразі, заявляє Людмила Непийвода, звіт моніторингової групи із рекомендаціями надіслано до відповідних державних органів. Деякі питання потребують додаткового вивчення. З цим погоджується і директор пансіонату. Він зазначає, що вахтовий метод роботи закладу себе виправдав, а були порушення, чи ні – має з’ясувати перевірка.

Орест Борисікевич.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено