Івано-Франківськ

Неопалима купина: на Городенківщині і Тлумаччині зацвіла біблійна, червонокнижна рослина 

Про це у Фейсбуці повідомив Михайло Ковтун, директор комунального підприємства «Дністровський регіональний ландшафтний парк імені Сергія Дідича», пише ПІК.

Kupyna 2

Відома неопалима купина з давних часів. Про неї згадано у Старому Заповіті Біблії. В оповіді про пророка Мойсея сказано, що Сам Всевишній з’явився йому у вигляді куща, що горів і не згорав. Це й була неопалима купина.

Михайло Ковтун зазначає, що неопалима купина росте на насичених вапняком грунтах та на відкритих площах, що добре освітлюються сонцем. Саме такими і є схили над Дністром.

Щоправда, де саме можна побачити “біблійну купину”, директор ландшафтного парку не каже, аби люди не знайшли ці місця і не знищили рідкісну рослину. Бо ж попри те, що торкатися та нюхати неопалиму купину не варто, бо можна отримати сильні подразнення носа і опіки рук, рослину часто зривають. Навіщо? Бо здавна її стебла та корінь  використовують у народній медицині для лікування підвищеної температури, нервової системи, нирок, шкірних недуг, ревматизму, облисіння та для позбавлення від глистів.

Kupyna 1

«В Україні неопалиму купину називають  ясінець білий. Назва походить від того, що листя рослини нагадує листя ясеня. Це багаторічник  заввишки 50-120 сантиметрів. На одному стеблі рослини є по 7-9 продовгуватих листочків, 1-3 сантиметри завширшки та 3–4 — завдовжки. Квіти  білого та рожевого кольору». Цвіте  неопалима купина в травні-липні. Цвітіння залежить від погоди, бо цій рослині потрібне тепло. Запах у червонокнижної  рослини не найкращий, але саме цим вона приваблює комах-запилювачів. Плодоносить неопалима купина у липні-серпні. Плоди у формі невеличких чорних коробочок”, – зазначає Людмила Мацап’як, провідна наукова співпрбітниця Національного природного парку «Верховинський».

«Такій начебто дивній властивості  рослини є цілком наукове пояснення. На  її листі та стеблах є  маленькі пухирці, що виділяють ефірні олії. І коли в сонячну безвітряну погоду біля  неопалимої купини запалити вогонь, то олії можуть спалахнути в повітрі. При цьому сама рослина залишається неушкодженою», – додала Людмила Мацап’як.

104181898 604479006845706 3429485905027245098 n

Знана неопалима купина і в іконописі. Зокрема є однойменний образ Богородиці з Ісусом на руках на фоні восьмикутної зірки. Зірка складається з двох  чотирикутників червоного і зеленого кольорів. Це символічне зображення неопалимої купини, де зелена барва означає саму рослину, а червона—божественне полум’я.

Окрім Прикарпаття, неопалима купина нечисельно росте на Одещині, Миколаївщині. Хмельниччині, Вінничині, Чернівеччині, Тернопільщині та на Закарпатті.

Злата Леміш.

Фото Михайла Ковтуна.

Читайте також:

У Долині очищають водойму хлорелою, яка зародилася близько 2 мільярдів років тому

Бурштинське водосховище знову радує цікавими птахами (ВІДЕО)

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено