Івано-Франківськ

Дотиснули: спортивним клубам і фітнес-центрам дозволили працювати з дотриманням жорстких заходів

Після вчорашньої акції протесту очільник Прикарпаття дотримав свого слова.

Спортивна громадськість міста – відвідувачі спортивних клубів та спортзалів, їхні власники та тренери – добилися змін у рішенні обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яким спортзалам заборонили працювати. Причиною такого рішення стало зростання в області кількості випадків захворювання на коронавірус.

Нагадаємо, у вівторок, 16 червня представники спортивної громадськості міста вийшли на мирну акцію протесту під стіни ОДА.

P1160013.00 02 36 24.Still003 1 P1160013.00 03 05 29.Still002 1

Вони висловлювали своє обурення, невдоволення рішенням і нерозуміння причин. Адже, вважають, що ті, хто приймав рішення про призупинення діяльності закладів фізичної культури і спорту, спортивних залів, фітнес-центрів, навіть не був у них і не бачив реальної картини. Зокрема йшлося про начебто «переповнені зали». Власники клубів і їх відвідувачі говорять, що після карантину до занять повернулися заледве 30% відвідувачів. Одні ще бояться коронавірусу, інші не мають коштів. Тому в залах багато вільного місця, є засоби дезінфекції, тренери працюють в масках, словом, дотримано всіх заходів захисту і умов карантину. Крім того, кажуть учасники акції, хворі люди до спортзалу не ходять, бо навантаження таким людям шкодять.

У вівторок під час зустрічі з головою ОДА протестувальники висловили свої зауваження керівникові області. Зокрема, пропонували компроміс, висловлюючи готовність до більш жорстких заходів, але просили не закривати спортивні установи. Також вони наголошували, що це жодним чином не політична акція, не скерована на політичне протистояння, а йдеться виключно про те, аби дати можливість працювати закладам фізкультури і спорту, а людям зміцнювати свій імунітет. Адже сидіння дома на карантині аж ніяк не зміцнює організм.

Крім зазначеного вище, власники спортивних закладів та тренери закидали владі претензії щодо того, що не мають за що утримувати сім’ї. Адже кілька місяців карантину суттєво вдарили по кишені всіх. А закриття ще на кілька місяців багато хто не витримає. Адже у рішенні комісії було зазначено термін «постійно», тобто не ставилося якоїсь конкретної дати.

Голова ОДА, Віталій Федорів, обіцяв до них прислухатися і заявив, що вже дав доручення всім службам ще раз вивчити ситуацію і знайти компромісне рішення. Однак він зауважив, що це рішення комісії було узгоджено відповідно до протоколів комісії державної. І все робиться в межах чинного законодавства.

І от сьогодні, 17 червня, о 13-00, як і домовлялися, представники спортивної громади міста почули рішення. Їм дозволено працювати, що зазначено у відповідному протоколі № 23 позачергового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 17 червня 2020 року: «дозволити з 17 червня 2020 року роботу закладів фізичної культури і спорту, спортивних залів, фітнесцентрів (крім проведення групових занять з кількістю учасників більше 10 осіб, проведення навчально-тренувальних занять дітей віком до 15 років за винятком вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл). Що цікаво, цей пункт слово в слово повторює пункт рішення від 28 травня цього року, коли з 1 червня дозволили відновити роботу закладів фізичної культури і спорту, спортивних залів, фітнесцентрів…

До речі, сьогодні ж, 17 червня, стало відомо про те, що Уряд вирішив продовжити карантинні обмеження у тих областях, де ситуація із захворюваністю загрозлива. Про це, зокрема, на своїй сторінці у Фейсбук заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Сьогодні Уряд продовжив дію адаптивного карантину до 31 липня, адже це наразі найефективніший спосіб протистояти поширенню коронавірусу. Рішення ухвалено з доопрацюванням в одноденний термін. Водночас ми оновили механізми, за якими в регіонах зі значним поширенням COVID-19 може відбуватися посилення карантинних обмежень», – йдеться у повідомленні.

Ці обмеження можуть також стосуватися, як видно із повідомлення, «роботи культурних закладів, фітнес-центрів та спортзалів».

Все залежатиме від епідемічної ситуації, а рішення про посилення чи послаблення обмежувальних заходів і надалі ухвалюватимуть регіональні комісії ТЕБ і НС.

Автор Орест Борисікевич

Приєднуйтесь до нас у Telegram 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено