Івано-Франківськ

Як ініціативні мешканці створили громадський простір у Малій Кам’янці 

Ініціативна група провела опитування селян та підтвердила, що молоді бракує місця для зустрічей та якісного дозвілля.

106901634 466555927552715 7282059202585414982 n

106922488 943686032710081 1430914237573167794 n

Нещодавно у П’ядицькій об’єднаній територіальній громаді, що в Коломийському районі, відкрили громадський простір “Our space”. 

Для чого та для кого створили простір – читачам ПІК розповіла авторка проєкту Іванна Рудик, а чому з прикарпатців треба брати приклад, пояснив експерт-консультант проєкту “Голос громади у місцевому самоврядуванні” Програми DOBRE Михайло Джогола.

Головне – бажання змін

Раніше у селі не було належного місця для якісного проведення дозвілля. 

“Місцевий клуб фактично в аварійному стані. Щоб приваблювати відвідувачів, треба удосконалити його роботу. Також у нас є штучний майданчик для мініфутболу, тренажерний зал та дитмайданчик, але цього мало, щоб згуртувати місцевих жителів. До того ж, молодь після навчання або сидить вдома, або їде у Коломию”, – коментує Іванна Рудик.

Ініціативна група провела опитування селян та підтвердила, що молоді бракує місця для зустрічей та розвитку. Вирішили це виправити та врахувати потреби і малих, і дорослих. 

Іванна Рудик взялася за написання проєкту. Допомагали й інші учасники Молодіжної ради – їх шестеро, більшість педагоги. Робота кропітка, але себе виправдала. Активісти  перемогли у конкурсі місцевих ініціатив “Голос в місцевому самоврядуванні” Програми DOBRE. 

Після роботи розумової, почалася фізична. У приміщенні гімназії Малої Кам’янки зробили ремонт та завезли меблі. Також придбали телевізор, комп’ютер, принтер та канцтовари. На все витратили 125 тисяч гривень. Донорами коштів були Центр Політичних Студій Програма DOBRE, місцева громадська організація “Наснага” та спонсори й меценати громади.

Для розваг та навчання

Звісно, у громадському просторі має бути цікаво, весело та пізнавально, щоб люди хотіли повертатись. Для цього обрали кілька напрямків роботи. Охочі можуть відвідувати тренінги, англомовний гурток, клуб фінансової грамотності, подивитися фільм, пограти в інтелектуальні ігри, а також зробити щось у гуртку “Hand Made”. Вже відбувся перший вебінар “Механізми участі в процесі прийняття рішень ОМС” та переглянули фільм “Диво”.

1db73d3 lohyna golov

Оскільки у Малій Кам’янці створюють центр з вирощування та догляду за лохиною, то у просторі проводитимуть заняття й на цю тему. Це все безкоштовно. Двері відкриті й для жителів сусідніх сіл до 22 години. Умовою є дотримання заходів безпеки через коронавірус.

“Карантин створив незручності, але для нас він є продуктивним. Ми проводили онлайн-зустрічі. Хочемо, щоб у громадському просторі всі могли проводити час. Наприклад, поки дитина дивиться мультик, мама теж мала цікаве заняття. Ми зробили перші кроки і бачимо, що люди йдуть до нас. А я отримую задоволення від результату, це дає наснаги працювати над новими ідеями”, – додала авторка проєкту.

Шанс від DOBRE

“Our space” є не тільки позитивним досвідом для Малої Кам’янки, а й гарним прикладом для інших громад. На цьому наголосив експерт Михайло Джогола. За його словами, громади не завжди мають кошти на створення громадських просторів – кошти швидше витратять на ремонт дороги. Є клуби та бібліотеки, але молодь потребує сучасних технологій, нових ігор та методів комунікації. Саме тому доцільно подаватися на різноманітні грантові конкурси та залучати зовнішні інвестиції у громаду. У цій справі корисна Програма DOBRE. Вона уже три роки для десяти прикарпатських громад, які з нею співпрацюють, оголошує конкурси субгрантування – кожна громада може отримати 5 тисяч доларів на реалізацію проєкту.

“Це дозволяє залучити якомога більше мешканців до реалізації проєкту та розповісти, як долучитися до прийняття рішень у громаді. У громадському просторі Малої Кам’янки будуть вчити всіх охочих, як користуватися такими механізмами, як Бюджет участі, Е-петиції, громадські слухання тощо”, – прокоментував експерт.

На конкурси Програми DOBRE можуть подаватися і звичайні ініціативні групи, і громадські організації. Тож будьте ініціативними та скористайтесь нагодою зробити щось корисне та цікаве для громади.

Марія Гурецька.

Читайте також:

Мер Коломиї підтвердив, що хворий на коронавірус і сказав, що не скоро вийде на роботу (ВІДЕО)

У Коломиї відремонтували особливу вулицю міста

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено