Івано-Франківськ

Врятувати … рятувальників: як живуть ті, кому не страшні стихії (фото)

Тлумацькі рятувальники виношують мрії про нове приміщення та кращі умови для людей, а не лише машин.

IMG 20200701 162338 scaled

Vasyl Gerej scaled

Паводки – не рідкість для мешканців Тлумаччини, особливо тих, домівки котрих поблизу Дністра чи навіть невеликих потічків. Тож завжди мають бути напоготові і рятувальники. Саме вони не сходять з інформаційного поля після цьогорічної червневої стихії.

Відрадно, що і високопосадовці, і пересічні потерпілі від повені згадують про рятувальників добрим словом, із вдячністю. Навіть посольство Італії надіслало прикарпатським ДСНСникам гуманітарну допомогу.

Саме під час її отримання, на брифінгу керівник обласних надзвичайників Володимир Чернецький похвалився, що зараз відбувається реконструкція пожежного депо у Тлумачі. «Там будівля виглядає, як сільська хата», – буквально сказав він. Ми вирішили на власні очі подивитися, як живуть тлумацькі рятувальники.

prymishhennya u nyzhnevi scaled

Нова «хата» для спецавто

Приміщення, в якому працюють і живуть (бо робота позмінна) близько п’ятдесяти членів пожежно-рятувальної команди Тлумача, справді, старе. Тим ще глиняним стінам майже сто років. Шафки для спецодягу, столи, дивани для перепочинку та інші меблі не набагато новіші. Їх не вистачає на всіх рятувальників, тож вони змушені тіснитися по кілька на одну вузьку шафу.  За словами начальника районного відділу УДСНС Василя Герея, їхня пожежно-рятувальна частина, на жаль, одна із найгірших в області щодо побутового облаштування, але це не заважає їм не пасти задніх у професійній сфері.

IMG 20200701 162121 scaled

Зазначимо, що плани збудувати у Тлумачі нове приміщення для рятувальників виношували ще за головування в області Миколи Палійчука, котрий своїми руками клав наріжну цеглину початку нової будови. Але, на жаль, далі тієї цегли напоказ діло не зрушилося. Правда, у січні 2020-го до старої будівлі домурували та накрили депо, що стало оселею для новенького пожежного автомобіля. По суті, саме через появу нової спецмашини і зрушило з місця питання побудови «гаража» для неї, адже сучасна пожежна набагато вища від старих і банально нікуди не влізала.

Замовником робіт з будівництва виступила міська рада ОТГ. Тепер залишилося тільки вставити двері. Хоча тлумацькі рятувальники виношують мрії і про нове приміщення та кращі умови для людей, а не лише машин.

Чоботи, рації та мініекскаватор 

Старе у тлумацьких надзвичайників і професійне обладнання. Як мінімум, потрібні сучасні цифрові рації: 1 стаціонарна та зо п’ять переносних. Бо та, що у них є зараз, так би мовити, дише на ладан.

Що говорити, якщо навіть чобіт не вистачає. Минулого року міська рада закупила рятувальникам з десяток пар. Кажуть, що це сталося вперше за 10 років! Та такий товар довго не залежується.

До речі, незабаром, зважаючи на потребу останніх днів червня, місцева пожежно-рятувальна частина отримає мініекскаватор від Офісу Президента, пообіцяли в ОДА.

u depo u Tlumachi do zymy treba poklasty dveri 1

Нижневу – свою пожежно-рятувальну команду

У селі Нижнів, що на трасі Івано-Франківськ – Тернопіль, планують створити свого роду  філію Тлумацького районного відділення УДСНС України – розмістити там пожежно-рятувальний пост. Таку необхідність озвучив голова Тлумацької РДА Сергій Гаєвський. Саме у населених пунктах «нижнівського куща», за статистикою ДСНС, стається найбільше пожеж сухої трави. У таких випадках було б набагато зручніше їхати на виклик із Нижнева, а не гнати машини із Тлумача, що за майже три десятки кілометрів звідти, підтвердив думку начальник ДПРЧ-5 м.Тлумача Василь Герей.

Крім того, часто не вистачає бригад, щоб допомогти одночасно багатьом постраждалим. Та й паводки у Нижневі не рідкість. Тим більше, що місце для розміщення рятувальників у селі вже пригледіли. Це приміщення Івано-Франківського облавтодору, біля якого є кілька гаражів для великогабаритних авто. Саме тут розмістилися тлумацькі рятувальники, коли працювали над порятунком людей від нищівної стихії та ліквідацією наслідків червневої повені у Нижневі.

Нагадаємо, що в селі Олеша (центр Олешанської сільської ОТГ) та селищі Обертин Тлумацького району вже давно є окремі пожежні команди.

Мар’яна Бодак.

Читайте також:

У Тлумачі більше 20 учасників бойових дій тепер можуть побудуватися

4 райони Прикарпаття отримають допомогу зі Швеції (ФОТО)

5 липня: в цей день наші предки вирушали до лісу, щоб зібрати цілющих трав

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено