Івано-Франківськ

Звідки походить «Вільха» і чому, вперше за історію свого існування на Тлумаччині, вона не відбулася?

На думку краєзнавців, цей звичай зародився ще у часи Русі-України, коли на Покуття нападали монголо-татари.

2017 rik

Унікальний, притаманний лиш кільком населеним пунктам району, обряд цього року не продемонстрували ні місцевій публіці, ані гостям.  Старожили не пам’ятають такого року, аби свята «на Петра» не було.

Перепоною до організації традиційної покутської «Вільхи» з музиками, смаколиками, забавами, танцями довкола прибраного дерева, стали пандемія і карантин. Навіть у радянські часи вдалося зберегти це оригінальне дійство на Тлумаччині, – повідомляє ПІК.

vilha 1

2017 rik2

З незапам’ятних часів у населених пунктах Тлумацького району у День Петра і Павла відбувався обряд «Вільха». Кажуть, цей звичай зародився ще у часи Русі-України, коли на Покуття нападали монголо-татари.

Люди, втікаючи від них, ховалися у болотистих місцях, де росло багато вільхи. А вже коли татари відходили, вдячні покутяни прикрашали вільху і вшановували її як рятівницю людського життя. Відтоді це дерево стало символом волі та порятунку, оберегом. Свято зазвичай влаштовували після сінокосу, перед жнивами.

Без «Вільхи» не уявляють День Петра і Павла в селах Тарасівка, Гончарівка, Вікняни, Локітка, Кутище, Колінці, Гринівці Тлумацького району. В окремих населених пунктах його організовувала молодь, а подекуди – працівники закладів культури.

Наприклад, у 2009 році у селі Кутище пройшов перший фестиваль «Покутська вільха». Масштабним було тут це дійство і через 10 років, адже збіглося із святкуванням 600-літнього ювілею від першої літописної згадки про село.

В 2011 році однойменний районний фестиваль аматорського мистецтва відбувся в селищі Обертин. А в 2017-му у Вікнянах вперше провели етнофолкфестиваль «Вільха», що став ще одним кроком у розвитку туристичної привабливості Тлумаччини.

2017 rik1

Згідно з календарем туристичних подій на 2020 рік, розміщеним на сайті Тлумацької РДА, 12 липня мало відбутися чергове свято «Вільха» у селі Кутище. Як зазначає начальник відділу культури та туризму міської ради Тлумацької ОТГ Іванна Ковбас, якби не карантин, то традиційне покутське обрядодійство у День Петра і Павла провели б у Колінцях та Вікнянах.

Тож цього року ностальгуємо, переглядаючи старі світлини…

Мар’яна Бодак.

Читайте також:

Ваш гороскоп на тиждень: від 13 до 19 липня

У Південній Кароліні орел зловив в океані акулу і поніс в небо (ВІДЕО)

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено