Івано-Франківськ

26-річне правління “Бацьки” Лукашенко підходить до кінця?

Світова спільнота засуджує хід виборів у Білорусі. В усьому світі, та в Івано-Франківську зокрема, проводять акції на підтримку білорусів.

У Мінську тривають протести. За оперативними даними, станом на 12:00 затримані понад 3 тисячі мітингувальників. Всією Білоруссю пройшла хвиля масових страйків.

ПІК пропонує оглянути, як на ситуацію дивиться Лукашенко та представники інших країн.

Позиція Олександра Лукашенко

“Бацька” продовжує називати мітингувальників нездоровими людьми та вівцями. На брифінгу в понеділок він знову згадав про “майдан”, іноземний вплив і навіть проблеми в роботі інтернету пояснив тим, що його намагаються відключити “з-за кордону”.

113874075 gettyimages 1125050262

Мене, чесно кажучи, зворушує, коли з маленькими дітками приходять [на вибори]. Розумієте, це свято. Комусь захотілося зіпсувати це свято. Ми їх побачили – вони засвітилися ще яскравіше цієї ночі“, – розповів Лукашенко.

Ми зафіксували дзвінки з-за кордону: з Польщі, Великої Британії та Чехії були дзвінки. Керували нашими, вибачте, вівцями – вони не розуміють, що роблять й ними вже починають керувати“, – цитує білоруського лідера ресурс TUT.by.

Як зазначив Лукашенко, загалом намагаються керувати процесом з-за кордону.

Я про Польщу не кажу, там вже все осіли і теж починають смикати за ниточки. Я не кажу про Україну (звідти їхали). Це, впевнений, не державна політика, але там вистачає цих майданутих, про яких я говорив“, – розповів Олександр Лукашенко.

“Бацька” заявляє, що дії силовиків цілком адекватні та правильні.

Нам намагаються цю заварушку підкинути. Я попереджав: Майдану не буде, як би комусь цього не хотілося. Тому треба втихомиритись, заспокоїтися. А батькам третій раз кажу подивитися, де їхнє чадо, щоб не було потім боляче. Щоб не ахали, щоб не охали“, – передає слова Лукашенка “Белта”.

Що каже Америка?

Президент США Дональд Трамп поки не висловив жодної чіткої позиції стосовно Білорусі. Втім, про ситуацію у Мінську написав фаворит президентських перегонів у США Джо Байден.

Як зазначає політик, після систематичних репресій режиму Олександра Лукашенко протягом останніх 26 років, народ Білорусі вимагає, щоб його голоси були почуті.

Після президентських виборів, затьмарених фальсифікацією, мирні протестувальники, котрі вимагали точно підрахунку голосів, зустрілись з поліціянтами, які застосували світло-шумові гранати, сльозогінний газ та гумові кулі. Режим Лукашенко відключив доступ до інтернету, арештував протестувальників та незалежних журналістів, та спробував заткнути рота закордонним спостерігачам. Все це не відповідає вчинкам політичного лідера, впевненого в тому, що він виграв на чесно проведених виборах. Але завдяки відважним громадянам – журналістам, активістам та простим людям, які задокументували ці екстраординарні події, нам відома правда про напади на демократію“, – пише Джо Байден.

Фаворит президентської гонки в США зазначив, що підтримує тих, хто закликає до прозорого та точного підрахунку голосів. Також Джо Байден підтримує звільнення всіх політичних в’язнів.

Хто і чому вивіз Світлану Тихановську в Литву?

Головна конкурентка Лукашенко зараз знаходиться у Литві. Світлана Тихановська прибула в країну після того, як її тримали в Білорусі близько семи годин. Мова йде про утримання Тихановської в ЦВК. Про це повідомив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс.

EfHbZuDWAAYi9E8

Представниця команди Тихановської, Ольга Ковалькова повідомила, що конкурентку Лукашенко вивезла білоруська влада. Ольга також додала, що переїзд Світлани до Литви дозволив звільнити начальницю її штабу, Марію Мороз. Ковалькова відмітила, що у Тихановської не було вибору, адже в заручниках у держави досі знаходиться частина її команди.

Світлана Тихановська опублікувала відеозвернення. У ньому головна конкурентка Лукашенко розповідає, що думала, що вся ця кампанія її загартувала та надала сил, втім вона залишилась слабкою жінкою. Детальніше у відео:

Які країни встигли привітати “останнього диктатора”, а які засудили події у Білорусі?

Слова привітання з перемогою на президентських виборах висловили Росія, Казахстан та Китайська народна республіка.

117396750 3310663385665617 3887934344939902608 n

Проголосувавши за Лукашенка, білоруський народ в черговий раз підтвердив свій вибір на користь продовження політики економічних реформ, підвищення соціального благополуччя населення і зміцнення міжнародного авторитету Республіки Білорусь“, – привітав Олександра Лукашенко експрезидент Казахстану, Нурсултан Назарбаєв.

Глава КНР Сі Цзіньпін висловив впевненість, що під керівництвом Лукашенка Білорусь обов’язково досягне нових блискучих успіхів у справі державного будівництва.

Втім більшість країн засудили дії влади у Білорусі. Наприклад, Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн засудила дії білоруських силовиків у ніч після оголошення попередніх результатів голосування.

Ursula von der Leyen EU Parlament

Уряд Німеччини заявляє про численні фальсифікації на виборах президента Білорусі. Президенти Литви Гітанас Науседа та Польщі Анджей Дуда звернулися до білоруської влади з закликом поважати демократичні стандарти і не застосовувати силу до учасників масових протестів.

51362049 403

Акція підтримки білорусів в Івано-Франківську

Небайдужі громадяни організовують акцію підтримки біля Вічевого майдану. Сьогодні, 11 серпня, на початку стометрівки розмістять біле полотно і декілька банок червоної фарби. Кожен перехожий зможе долучитися до створення історичного прапора Білорусі – забороненого зараз прапора свободи та надії.

117641054 1665807136908782 3600638325947167898 n

Будь-хто зможе залишити на полотні відбиток своєї долоні, намалювати щось, або ж написати слова підтримки.

Білоруси стояли пліч-о-пліч з нами з перших днів майдану, разом з нами кров’ю виборювали нашу свободу. Тепер у них свій бій, і нам треба показати, що ми їх підтримуємо”, – пояснюють мету акції організатори.

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено