Івано-Франківськ

Ягідний бізнес у Чукалівці. Тут вирощують полуниці та роблять пастилу

Полуницю та кавуни вирощують на фермі “Беррі Прикарпаття”. Знаходиться вона у селі Чукалівка, що неподалік Івано-Франківська.

IMG 89aeed681e4ce0a40aaeb79eb448ba58 V

Про особливості ягідної справи для читачів ПІКу розповів фермер Богдан Лутчин. У цій сфері він працює вже 5 років.

Зранку на полі, ввечері на столі

“На ягідний бізнес звернув увагу під час подорожей країнами Європи. Побачив, як за ягодами правильно доглядати і вирішив спробувати розвинути справу вдома”, – поділився господар.

Починав фермер з двох соток землі. Експериментував із системою посадки та сортами полуниці, вибирав оптимальний для прикарпатського краю варіант. Тепер полуниці ростуть на ділянці 1,5 га, з них – 0,5 га у закритому грунті у провітрюваних теплицях-тунелях іспанського типу. На полі облаштували крапельний полив, а грядки замульчовані плівкою. Полуниці ростуть на підвищенні, тому землі не торкаються і їх легше збирати.

IMG a31c5c66bc0f4b9fd0e75c30c438c032 V

“Сортів полуниці є близько 1200, а ми з них вибираємо найкращі для нашого клімату, щоб були смачні та красиві. Вирощуємо сорти нейтрального дня, які плодоносять з травня до пізньої осені. Є Мурано, Світ Енн та Віваро. Посадковий матеріал беремо сертифікований”, – зауважив пан Богдан.

Також на ділянці 25 соток фермер вирощує кавуни. Минулого року зібрали перший урожай і вирішили розвивати й цей напрямок. Покупці кажуть, що вони смачніші, ніж Херсонські.

Робота в полі починається навесні. Працівники доглядають за рослинами та збирають урожай. Удобрюють полуниці та кавуни тільки органічними добривами.

Щоб люди мали роботу й взимку, з дрібних ягід полуниці вирішили робити пастилу. Зараз в асортименті є зі смаком яблука та власне полуниці, а також з домішками імбиру та лохини.

“Наш девіз: ”Зранку на полі, а ввечері на Вашому столі”. Спершу продавали полуницю на базарі, а тепер доставляємо у ресторани, торгову мережу “Тростянецький”, “Делікатес” й приймаємо індивідуальні замовлення. Люди нас вже знають, чуємо приємні відгуки. Ми працюємо на наш бренд “Беррі Прикарпаття” й хочемо, щоб прикарпатці знали, що такі ягоди вирощують поблизу Франківська”, – додав фермер.

IMG 88a8a1cfb23e31e90c4444b29ca41fd5 V

Кілограм полуниці коштує 70 гривень, а одна пастила – 12. Ціна така через вплив заморозків та дощів на урожай. До слова, у серпні найдешевше.

Консультують та розважають

Нещодавно на фермі провели День відкритого поля “Беррі Прикарпаття”. Для гостей, у тому числі представників влади міста та району, провели екскурсію полем та відповідали на запитання про робочі моменти. Найбільше розважились діти, які читали вірші та малювали малюнки на полуничну тему, за що отримали смаколики. До слова, карантинних вимог старалися дотримуватися.

Богдан Лутчин зауважив, що це перше свято на Західній Україні, пов’язане із вирощуванням полуниці.

“По-перше, це свято для дітей, яким цікаво де і як росте полуниця. Про це часто запитують у Фейсбуці. По-друге, на власному досвіді хотів показати, що заробляти гідно можна в Україні, без заробітків у Польщі”, – прокоментував фермер.

Пан Богдан залюбки консультує всіх охочих щодо ведення ягідного бізнесу. Каже, зрадіє, якщо хтось теж почне власну справу. Та для цього треба мати не тільки бажання й фінанси, а любов і розуміння для чого і як це робиться.

IMG 2764697d9aab491a9c33e3e7a428ef8e V

У майбутньому фермер планує розширювати господарство. Одним із завдань є перехід на вирощування полуниці тільки на закритому грунті, адже погода не завжди сприяє гарному урожаю. А на наступний рік Богдан Лутчин хоче організувати більш масштабне свято: запросити ягідників зі всієї області, щоб люди побачили, як прикарпатці вирощують малину, лохину вдома і заробляють на цьому.

Марія  Гурецька.

Читайте також:

На Прикарпатті “вікінги” з Донеччини розводять кіз та возять туристів на конях (ФОТО)

Українцям нагадали, коли вони мали найкращу зарплату за останні 29 років

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

1

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено