Івано-Франківськ

Ліжка для хворих з коронавірусом розгорнуть уже й у Бурштині

Ситуація щодо поширення COVID-19 на Прикарпатті є надзвичайно складною.

Про це у розмові з кореспондентом ПІК розповіла перша заступниця голови Івано-Франківської ОДА Марія Савка.

Вона наголосила, що з понеділка, 31 серпня, до червоної «червоної зони» епідемічної небезпеки щодо поширення коронавірусу окрім Городенківського, Косівського, Тисменицького районів та Коломиї увійдуть Івано-Франківськ та Калуш. Таке рішення прийняла вчора Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

70 main

Сьогодні на Прикарпатті лабораторно підтвердились ще 176 нових хворих, з початку пандемії коронавірусну інфекцію підхопили 8 661 людина. Останнім часом зросла смертність від COVID-19. В день буває 2, 3, 4 летальних випадки, хоча раніше смертей не було по кілька днів . Загалом з початку епідемії від пневмонії, спричиненої коронавірусом, померли більше ніж 200 прикарпатців.

На тлі загрозливої ситуації  Марія Савка окреслила основні заходи, які приймають в області для того, щоб зупинити тенденцію зростання захворюваності.

– Маріє Володимирівно, чи відповідає дійсності інформація про те, що попри певний спротив у Бурштині, 50 ліжок для хворих з “ковід” таки буде розгорнуто в Бурштинській міській центральній лікарні, де наразі таких хворих не лікують?

– Так, є така необхідність. Ми активізуємо розв’язання цього питання у контексті тієї ситуації, яка склалася з поширенням захворюваності в області загалом, та у Бурштині, Галицькому і Рогатинському районах зокрема. Кількість нових випадків збільшується. Галицька районна лікарня, яка приймає хворих на ковід, переповнена.

В області загалом збільшуємо кількість ліжок для пацієнтів з коронавірусом. Тринадцяти лікарень першої лінії, в яких раніше було розгорнуто 1256 ліжок, а у попередні тижні ще 200, уже недостатньо. За останніми підрахунками  лікувати пацієнтів з коронавірусом мають 19 лікарень, в яких для хворих цієї категорії буде розгорнуто 1794 ліжка. Тобто їх кількість, у порівнянні з липневою, збільшуємо більше, ніж на 500 ліжок.

– Але ж питання розширення можливостей треба вирішувати на рівні столиці…

– Обласна державна адміністрація, згідно зі своїми повноваженнями, звернулася до керівника робіт з ліквідації надзвичайної ситуації щодо COVID-19, міністра охорони здоров’я Максима Степанова, щоб були визначені для госпіталізації пацієнтів з COVID-19 ще п’ять лікувальних закладів Прикарпаття – це Тлумацька, Богородчанська, Снятинська районні лікарні, Коломийська інфекційна і Яремчанська міська.

При тому, що негативні показники у нас ростуть, рекомендуємо включити до цього списку ще один заклад – це КНП «Бурштинська міська центральна лікарня». Вона дасть можливість жителям Рогатинського, Галицького районів та, зокрема, Бурштина, подолати ті складнощі, які виникають зараз у випадку необхідності госпіталізації. Це вкрай важливо, адже перебіг хвороби – непередбачуваний, кожна година може бути вирішальною.

– Які “переформатування” має зараз зробити сама лікарня?

– У Бурштинській ЦМЛ для обслуговування пацієнтів з “ковід” буде створено чотири бригади фахівців. Лікарня має підписати договір з Національною службою здоров’я, щоб отримувати додатковий фінансовий ресурс – близько 2,5 млн гривень на місяць. Для цього треба оперативно, а можна сказати – негайно, виконати в інтересах людей необхідні документальні процедури.

– Чи берете до уваги думку керівництва лікарні щодо розгортання 50 спеціалізованих ліжок?

– Безумовно. Вчора ми зустрічалися з заступником генерального директора лікарні, оскільки генеральний перебуває на лікарняному. Але заступник доніс спільну думку, що лікарня готова до виконання нових функцій.

– Але ж ліжко в будь-якому стаціонарі – це вже крайній фактор впливу на коронавірус. Які заходи приймаються для стримування епідемії?

Перше. Про організацію додаткових ліжок, як ключову дію, говоримо тому, що ми завжди повинні мати де госпіталізувати хворих у випадку такої необхідності, ми повинні мати персонал, який буде лікувати недужих, ми повинні мати для цього лікарів та ліки й забезпеченість засобами індивідуального захисту. Тобто, ліжко-місце – це комплексне питання, яке треба вирішувати не гаючи часу.

Важливе завдання, яке ставимо зараз перед собою у цьому контексті – це забезпечення достатньої кількості кисневих точок в лікарнях. Адже киснева терапія – це у більшості випадків передумова одужання хворого.
Уряд поставив завдання довести кількість кисневих точок у лікувальних закладах до 80% від кількості ліжок. Ми з лікарнями над цим працюємо. Вишукуємо додатковий фінансовий ресурс, зокрема, для обласної інфекційної лікарні, щоб з цим завданням справитись.

Другий напрямок: це діагностика, проведення ПЛР-досліджень на коронавірус. За останній місяць ми серйозно покращили цю роботу. Але досягнутого наразі недостатньо. Тому підключаємо до цієї роботи обласну клінічну лікарню, інфекційну лікарню, приватні клініки, а центровим в проведенні досліджень залишається обласний лабораторний центр.

І третій напрямок наших дій – це інформування населення задля попередження захворюваності. Людям потрібно пояснювати, яка біда спіткала усіх нас, нагадувати про те, як берегти себе. І ми цьому сприяємо. Вкрай важливим є контроль зі сторони Держспоживслужби та Національної поліції за дотриманням вимог карантину, бо саме те, що люди останнім часом почали ігнорувати найпростіші поради – носити захисні маски, дотримуватись соціальної дистанції – призвело до зростання кількості інфікованих коронавірусом.

– Можливо, що й так. Бо весною, коли люди дотримувалися жорсткого карантину, знаходилися на самоізоляції, стрімкого поширення хвороби не відбувалося.

– Та, починаючи з червня, втомлені карантинними вимогами, прикарпатці намагалися відновити звичне життя. Не завжди сповідували епідемічні вимоги, а іноді й нехтували ними. Знаємо, які великі весілля проводились у закладах громадського харчування. Бачимо, яке скупчення людей буває в кафе та в автобусах… А це одні із тих ризиків поширення захворювання, яких ми можемо уникати. І маємо уникати, бо йдеться про найдорожче – наше здоров’я.

Тим часом складається дуже загрозлива ситуація. І ми маємо докласти спільних зусиль для того, щоб ситуація стабілізувалася і динаміка захворюваності повернула на спад.

Інтерв’ю вела Марія Палюга.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено