Івано-Франківськ

Франківські судді йдуть у відставку, судові справи розглядають онлайн

Наразі триває третя хвиля звільнень за власним бажанням.

Сьогодні в Івано-Франківському апеляційному суді відбулась прес-конференція за участі голови Апеляційного суду Івано-Франківської області Богдана Гриновського, заступника голови суду Віталія Девляшевського та керівниці апарату суду Оксани Розвадовської. Тема конференції – “Стан здійснення правосуддя місцевими загальними судами області в першому півріччі 2020 року”, пише ПІК.

photo5359749320460579101

За даними суду, в першому півріччі на розгляді перебували 3319 судових справ. В порівнянні з аналогічним періодом 2019 року, кількість справ зменшилась.

Голова Апеляційного суду додав, що зменшення кількості справ пов’язане з економічною ситуацією.

Громадяни мали би бажання звертатись до апеляційного суду, але через фінансове становище цього не роблять. Зарплати у людей низькі, а держава підвищила судові збори“, – відмітив Богдан Гриновський.

Апеляційний суд закінчив провадження у 2281 справі, з яких 611 цивільні та 257 про адміністративні правопорушення. Наразі нерозглянутими залишились 108 кримінальних справ, 261 цивільна справа та 69 адмінправопорушень.

photo5359749320460579099

Високі судді також зазначили, що у зв’язку з карантинними обмеженнями, судове засідання може проходити у вигляді відеоконференції.

Люди мають право подати заявку на проведення відеоконференції. Тобто, особа, перебуваючи вдома, з ноутбуком чи відеокамерою та колонками може бути присутня на засіданні і справа буде розглянута… Ми такі самі люди, ми працюємо під час карантину. Давайте берегти наше з вами здоров’я“, – розповіла Оксана Розвадовська.

Присутність людини через відеозв’язок не передбачена законом, зазначає Богдан Гриновський. Втім така можливість і не заборонена, що дозволяє користатись цією функцією.

Оксана Розвадовська також додала, якщо потреба не дуже гостра, документи краще надсилати електронною поштою або факсом. Деякі справи суд розглядає без присутності сторін і потім надає рішення.

На пресконференції також відзначили, що судді продовжують йти у відставку. Як наголосив Віталій Деляшевський, це впливає на сроки розгляду справ та на завантаженість суддів, особливо в місцевих судах.

Професіонали зі стажем не менше 20 років, продовжують подавати у відставку. Це ті судді, які могли б працювати ще і приносити користь Державі. Чому так? Це не тільки через зарплати. Судді не знають, в яких умовах їм доведеться працювати завтра“, – розповів Віталій Девляшевський.

photo5359749320460579102

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено