Івано-Франківськ

Чому батькові Фріса можна, а батькові Зеленського – ні?

Майже непомітною на Прикарпатті залишалась визначна подія у царині правових наук регіону.

Батькові можна багато чого, та народ не все сприймає. Голова ОДА Віталій Федорів минулого понеділка під час онлайн-нараді дав поштовх до широкого оприлюднення важливої новини, повідомляє ПІК.

«Користуючись присутністю засобів масової інформації, хочу привітати двох науковців Івано-Франківщини – Кушака Іллю Дмитровича та Фріса Павла Львовича, які стали членами-кореспондентами Національної Академії правових наук України. Ми запросимо їх для привітання на сесію облради, оскільки це перший такий успіх вчених із Прикарпаття. Бажаємо їм успіхів та подальших винаходів для правової науки», – сказав Федорів.

Наразі успіх науковців не викликав належної реакції в мас-медіа. Щоправда, люди, які до всього ставляться прискіпливо, запитують:

«Чому батькові народного депутата України Ігоря Фріса можна стати членом-кореспондентом, що передбачає щомісячні грошові доплати, а батька Зеленського, якому хотіли ухвалити довічну державну стипендію, підняли на сміх?».

Мовляв, пан Фріс теж не останнє доїдає. Та й його родина, у якої є успішний бізнес, а у сина – депутатська зарплата та привілеї, не особливо потребують державних копійок від батька-дідуся.

Fris Pavel 225x300 1

Тут варто зауважити, що Павло Фріс (на фото) – доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри кримінального права Юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Заслужений діяч науки і техніки України, академік (дійсний член) Академії наук Вищої освіти України, лауреат премії імені Ярослава Мудрого.

Тобто, зрозуміло, звідки походить титул “член-кореспондент”.

68 mainОлександр Семенович Олександр Зеленський (батько президента, на фото справа) – український вчений у галузі автоматизації геолого-маркшейдерського забезпечення в гірничій справі. Доктор технічних наук, професор. Від 1995 року завідувач кафедри інформатики та інформаційних технологій Криворізького економічного інституту.

Нещодавно його прізвище опинилося серед п’яти видатних діячів науки і освіти України, яким президент запропонував присвоїти довічну стипендію. Її надають здобувачам, які досягли 70-річного віку. Розмір стипендії становить 1,5 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.

Однак, довкола імені Олександра Зеленського здійнялася така буря негативних емоцій, що через день чи два стало відомо: Кабінет міністрів зняв питання з порядку денного (а мав затвердити список). Денис Шмигаль пояснив, що список запропоновано доповнити, оскільки в Україні є набагато більше діячів освіти,  які заслуговують такої стипендії.

А батько Президента сказав наступне.

“Мені взагалі особисто нічого не треба… Це ще пів року тому по всій Україні, в кожному інституті проводили збори, і самі колективи висували педагогів на цю стипендію. З нашого інституту висунули дві кандидатури — мене і ще одну людину. Таких, як я, повно по всій Україні. Це щороку вручають такі стипендії. І при Порошенко таке було. І мене на стипендію висунули не тому, що я тато Зеленського, — воно мені не треба. Колектив інституту мене висунув, на науковій раді. Я навіть не знав результат — ось це вперше від вас чую. А ви думаєте, це блат від президента?».

Тим часом від колективу Університету Короля Данила ПІК отримав розгорнуту інформацію про те, що
викладач вишу Ілля Шутак став членом-кореспондентом Академії правових наук України.

Shutak

Зазначається, що членами-кореспондентами НАПрН України обираються вчені України, які мають визнаний вітчизняною та світовою науковою спільнотою науковий доробок, розв’язали наукову проблему у галузі держави і права, що має вагоме теоретичне чи практичне значення, проводять активну наукову та громадську діяльність, мають науковий ступінь доктора наук.

«Це обрання дуже важливе, адже допоможе мені розвивати школу юридичної техніки в Україні та сприяти забезпеченню належного юридично-технічного та технологічного рівня нормативно-правових актів», – розповів сам Ілля Шутак (йдеться у повідомленн вузу).

Принагідно скажемо, що Ілля Шутак – доктор юридичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, академік Міжнародної академії інформатизації, професор кафедри теорії та історії держави і права Університету Короля Данила.

Довідково: До персонального складу Національної академії правових наук України входять дійсні члени (академіки), члени-кореспонденти та іноземні члени, які обираються згідно зі Статутом. На сьогодні, відповідно до Указу Президента України від 19 червня 2013 року № 337/2013, загальна чисельність членів Академії складає: 53 дійсні члени (академіки) та 93 члени-кореспонденти.

Читайте також:

Зеленський хотів присвоїти батьку довічну стипендію?

Уряд виділив гроші на закупівлю препарату “Ремдесивір” для лікування COVID-19

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено