Івано-Франківськ

Чи можуть рожнятівські рятувальники приїхати на пожежу без води

У Рожнятівському районі такого не може бути, щоб вогнеборці приїхали на виклик без води чи піни.

Про це йдеться на сайті Рожнятівської районної ради, пише ПІК.

У Рожнятівському районі для гасіння пожеж використовуються автоцистерни на базі ЗІЛ (130) та МАЗ (5309). Ємність цистерн для води – 2,4 та 4 тонни, продуктивність подачі вогнегасних засобів пожежним насосом 40 та 60 л/с відповідно.

Якщо на пожежі буде працювати хоча б один ствол, при цьому не найпотужніший, то вся вода з цистерни піде приблизно за 10 хвилин. Якщо ж стволів буде два, або один потужний, то привезеної води вистачить взагалі на 5-6 хвилин гасіння пожежі. Автомобілі заправляють вогнегасними речовинами одразу після повернення з попередньої пожежі.

Чи можуть рожнятівські рятувальники приїхати без води

Отже, по прибуттю до місця наступного виклику вогнеборці мають 100 % запас вогнегасних засобів. Використавши привезений запас води, автоцистерна повинна бути встановлена на вододжерело.

Для того щоб при гасінні пожежі не виникали затримки і перерви, перший автомобіль, що прибуває на пожежу, витрачає привезений запас води на гасіння пожежі, а другий, маючи привезений запас, – все одно встановлюється на вододжерело для організації безперебійної подачі води. Саме ця обставина і створює ілюзію у громадян, що цистерна приїхала порожня і встала на заправку.

Чи можуть рожнятівські рятувальники гасити пожежу без води

Для посилення боротьби з вогнем необхідно, щоб поруч була вода: гідрант, пожежна водойма, річка і так далі, але на жаль, у ряді населених пунктів є безводні ділянки та відсутні під’їзди до деяких водойм, тому пожежно-рятувальним підрозділам доводиться долати кілометрові відстані, щоб набрати в автоцистерни води, а це додаткові ресурси і що головне – час.

Заяви “рятувальники приїхали без води” дискредитують професіоналізм вогнеборців. Але це відбувається від нестачі знань у людей в подібних питаннях.  Проте набагато частіше рятувальники чують від людей “дякую”.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас у  FacebookInstagramYoutube та Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено