Івано-Франківськ

Засоби проти облисіння винайшла Мар’яна Федоровська, фармацевтка-науковиця з Івано-Франківська

У світі з надмірним випаданням волосся стикаються близько 70 відсотків жінок і 90 відсотків чоловіків.

119942533 327885725304050 1231018701280311364 n

Засоби проти облисіння пані Федоровська винайшла у співпраці з івано-франківськими та харківськими колегами.

Мар’яна Федоровська – докторка фармацевтичних наук. Вона виконувачка обов’язків завідувачки кафедри організації та економіки фармації і технології ліків Івано-Франківського Національного медуніверситету. Вважає себе дотичною до сьогоднішніх свят. Йдеться про День фармацевтичного працівника України та День винахідника і раціоналізатора України, які відзначають сьогодні, 19 вересня. Тож пані науковиця розповіла журналістці ПІКу про свою новацію.

“Облисіння (алопеція) – це проблема, яка стосується як чоловіків, так і жінок різного віку. У світі з надмірним випаданням волосся стикаються близько 70 відсотків жінок і 90 відсотків чоловіків”, – каже пані Федоровська.

Вона зазначає, що причини облисіння різні. У 90 відсотків усіх випадків облисіння у чоловіків – це андрогенна алопеція. Вона передається по спадковості. Зумовлена впливом чоловічих статевих гормонів на волосся.

Проте у жінок найчастіше зустрічається симптоматичне облисіння, яке виникає через вплив на волосину шкідливих чинників. Таких як гормональні порушення, гормональна перебудова організму в підлітковому віці, вагітність, годування грудьми. А також нервові перенавантаження, стреси, втома, тривале вживання сильних ліків. До того ж різноманітні хвороби шкіри, органів дихання, печінки, хірургічні втручання. У цьому списку й нераціональне харчування і суворі дієти.

За словами науковиці, для профілактики або при перших ознаках облисіння важливо застосовувати косметичні чи лікарські засоби. З профілактичною чи лікувальною метою.

На основі аналізу причин облисіння та вивчення косметичних і лікарських  засобів, які є на українському ринку, пані Федоровська розробила кілька засобів проти облисіння.

119950035 947655009051235 2553594543890601732 n

“Це крем і гель-маски з екстрактом плодів пальми сабаль і настойкою японської софори. Також є олійний екстракт з коренями кропиви дводомної (це звичайна жалка кропива). Для лікування симптоматичного облисіння є  гель-маска на основі соку кропиви та лосьйон-спрей на основі складної настойки з листя кропи, шавлії лікарської та каштану кінського», – каже науковиця.

Кожен із засобів має свій вплив на волосся. Діючі речовини листя кропиви стимулюють ріст волосся, дубильні речовини шавлії виявляють протизапальну протигрибкову та зміцнювальну дію. Листя каштану сприяє кращому кровообігу та кровопостачанню шкіри голови.

Щодо усіх цих засобів від облисіння  вже проведено доклінічні дослідження, є державні патенти. Новинки планують незабаром упровадити у виробництво.

Злата ЛЕМІШ

Фото з архіву Мар’яни Федоровської.

Читайте також:

19 вересня: протипоказано у цю суботу давати в борг, бо…

Тисменицькі рятувальники вже приміряли гумаки від польського пана

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено