Івано-Франківськ

Одна з двох франківських доул: про професію, етичний кодекс та партнерські пологи

В Івано-Франківську доволі високий попит на партнерські пологи. З породіллею часто приходить не тільки чоловік, а і доула. Хто це?

Детальніше про справу доул журналісту ПІК розповіла Галина Артиш – доула, акушерка-гінекологиня та мама двох дітей.

photo5456635081054597008

– Пані Галино, часто говорять, ніби доули – це повитухи, чи ті жінки, які приймають пологи вдома. Це правда?

– Звісно ні. У людей склалося хибне враження. Є ряд людей, які чомусь називають себе доулами, і вони дійсно приймають пологи вдома. Але вони до справи доул відношення не мають. Приймати пологи – це не обов’язок доули.

– Розкажіть, а чим саме займаєтся доула, що входить в її обов’язки?

– Доула супроводжує жінку на пологах, надає психологічну, фізичну та емоційну підтримку. Наприклад, вона допомагає вибрати зручну для жінки позицію в пологах, знайти своє дихання, заспокоює. Окрім цього є певні точки знеболення, за допомогою яких можна полегшити період перейм. Іноді для жінки важливо просто бути поруч. Це вже багато для жінки, розуміння, що вона не одна.

Взагалі у доул є етичний кодекс. Важливо його дотримуватися і не переходити межі. Є люди, які чомусь називають себе доулами, але переходять ці межі.

Наприклад, доула не може інтерпретувати будь-яких обстежень. Не важливо, чи є у людини медична освіта, чи немає, вона не може приймати пологи, якщо вона в ролі доули. Ні в лікарні, ні тим більше вдома. Доула не може призначати обстеження, не може бути опозицією медперсоналу, замінювати основного партнера. Вся інформація, яку надає сім’я та жінка зокрема є конфіденційною. Доула не передбачає будь-якої опозиції до медперсоналу, чи стосунків “на грані”. Є жінка, яка народжує, доула і медперсонал.

Окрім цього, доула має надати ту інформацію, яка цікавить жінку. Це потрібно, щоб жінка могла прийняти рішення, щодо певного втручання, маніпуляції, тощо. Доула ніколи не вирішує за жінку, як їй діяти в тій чи іншій ситуації.

– Як Ви взагалі дізналися про цю професію?

– Я познайомилась з професією на першому курсі інтернатури. Це було одне з нічних чергувань, глибокої осені, коли я була зі своєю наставницею. І тут вона мені каже: “Іди побав жінку”. Побав жінку? Що вона від мене хоче, що з тією жінкою робити?

Вона каже: “Йди поговори з нею, зроби масаж, відволічи її, щоб вона переключилася”. Жінка на той час була в пологовій залі сама. Чесно кажучи, коли я йшла, я дійсно не знала, що з нею робити. Слово за слово, я до жінки підійшла ближче, знайшла нейтральну територію, де і їй би було комфортно, і мені.

Я побачила, що жінка починає легше передихувати, легше проживати перейми. Тут прийшла лікарка, подивилася, яке у жінки розкриття – є результат, жінці легше, краще. Я побачила, що це так класно, мені сподобалося.

Тоді мені наставниця каже: “Ти що не чула, що є такі жінки доули?”. Я відповіла, що ні. “Ну у нас в Франківську одна є”. Вона навіть мені дала візитку. І я на деякий час забула про це. Потім в січні мені стало знову цікаво. І от, зимовим вечором, я почала шукати інформацію, де в Україні готують доул.

Як виявилося, готують в Києві – навчальні курси для доул. Навчання було онлайн, наживо здавали тільки екзамен. І ще у Дніпрі, Центр розвитку сім’ї Семицвіт, де я й проходила навчання. Це очні курси, які поділені на три ступені.

Перша ступінь це знайомство з професією і межі, рамки професії. Друга – доула як професійний партнер. Третя – післяпологова доула, там вся допомога жінці в післяпологовий період. На цій третій ступіні також торкалися теми перинатальних втрат. Це також важливо, як доулі працювати з такими сім’ями.

В жовтні 2018 року я поїхала на першу ступінь. Я була настільки окрилена, коли повернулася, що була готова підкорювати весь світ та допомагати кожній жінці. Вже в листопаді була друга ступінь. Третю нажаль я не змогла відвідати.

Так я познайомилася з професією, і зрозуміла, що мені це подобається і буде не зайвим в моїй лікарській професії. Зараз в Україні немає нових місць, де б готували доул. Так і залишилися Київ та Дніпро.

– А чим саме корисно доульство для лікарів?

– Доульсьтво розглядає жінку не суто з тієї сторони, що вона жінка і має родити. Це більше психологічний аспект. Тобто жінка народить, але в яких умовах, з яким настроєм, за яких обставин. Це все дуже важливо.

На початку моєї практики я допомагала пацієнткам, поки була на інтернатурі. Жінки просили мене приїхати. Їм було комфортніше зі мною поруч, і мені було не важко, тому що мені це подобається. Я не відмовила ні одній вагітній жінці. Я допомагала, вони народжували і щасливі, задоволені йшли додому з дітками.

– Я правильно розумію, доула допомагає жінці не тільки на пологах?

– Так. В той момент, коли жінка вважає, що їй необхідна підтримка доули, вона може звернутись. Це може бути на будь-якому етапі вагітності. Можна звернутися суто з емоційної підтримки, щоб проговорити якісь переживання, наприклад. Можна, якщо є якісь проблеми, знайти спеціаліста, який допоможе їх вирішити.

Насправді, у вагітних жінок такий колорит переживань, що передати неможливо. Бувають моменти, коли хочеться просто поговорити чи поплакати. Якщо жінка вирішує, що їй потрібна ця підтримка, вона може спокійно звернутися до доули.

В нас, переважно, звертаються приблизно на третьому триместрі вагітності, десь з 26 тижня вагітності. Жінки можуть вже знайомитися, спілкуватися з доулою, обговорювати всі деталі, які їх цікавлять. Тобто доула це не тільки на пологи.

Для мене, що правда, більш прийнятного говорити, що я йду не на пологи, а йду у супровід. Люди знають, що я супроводжую жінку, сім’ю.

Приблизно з 34 тижня я зустрічаюсь з жінкою і ми обговорюємо всі деталі. Що жінку цікавить, що вона очікує від мене, що їй важливо. Обговорюємо інтимні моменті, які важливі для жінки. Навіть те, як краще звертатись до жінки, а як не варто. Це також є дуже важливим.

– Звісно, адже у стресовій ситуацій такі, ніби, дрібниці, можуть стати значущими.

Саме так. Ми обговорюємо всі ці деталі. Ми заповнюємо спеціальну форму і тримаємося на зв’язку. В будь-який момент, 24/7 до моменту пологів я на зв’язку з жінкою. Ще є, як правило, друга зустріч. Вона необхідна для уточнюючих питань. Жінці просто легше та спокійніше побачити доулу ще раз перед пологами.

Коли починаються пологи, або жінка думає, що вони почались, вона телефонує або пише мені. Паралельно жінка пише лікарю, з яким вона домовлялась про пологи, або тому, якому вона довіряє. Тоді вирішується, чи вона ще залишається вдома, чи їде в пологовий будинок.

photo5456635081054597002

Доула не одразу їде в пологовий. Цим керує жінка. Якщо доула їй потрібна саме з цього моменту – без питань. Якщо виникає впевненість, що все під контролем, то доула не їде. Взагалі, доула перебуває з жінкою всі пологи і дві-чотири години після пологів.

Втім в нас у Франківську не практикують, щоб доула була в операційній. Переважно доула чекає під дверима, з чоловіком, і вже потім, після операції, допомагає жінці.

– Пані Галино, а після пологів доули зберігають контакт з жінками?

– Так, після пологів доула проводить третю зустріч з жінкою. Ми допомагаємо налагодити грудне вигодовування. Пояснюємо, як правильно тримати дитину, вибрати позицію для годування, захоплювати сосок, щоб не було травм, абсолютно все. В нас переважно доули поєднують в собі і консультанток з грудного вигодовування.

Післяпологова зустріч може пройти в будь-якому форматі: зустрітись вдома, через месенджер, телефоном. На ній я надаю будь-яку інформацію, яка цікавить жінку. Буває іноді жінці просто хочеться виговоритись.

Переважно, жінки, які народжували з доулами, вони стають рідними. В мене з цими жінками тримається зв’язок, ми спілкуємось, дружимо. Вони кажуть, наступного разу – тільки з тобою.

– Розкажіть, будь ласка, які саме переваги партнерських пологів і чому це важливо?

– Розумієте, пологи – процес досить тривалий. Жінці потрібна підтримка, як в психоемоційному так і у фізичному плані. Банально принести воду, допомогти опертися, передихати перейму, зробити масаж. Навіть просто супроводжувати до туалету – це вже колосальна підтримка для жінки. З рідною людиною, якій жінка довіряє, їй легше та комфортніше проживати перейми.

Зрештою, жінка відчуває, що вона не одна. Для багатьох жінок, які потрапляють в “чужі” стіни наодинці, це стресова ситуація. А так є рідна людина збоку, або людина, якій вона довіряє.

За законодавством, у партнерських пологах жінка може мати партнера чи партнерів. Найчастіше це може бути чоловік, і подруга, мама, сестра. Зрештою і доула.

– Пані Галино, доула надає психологічну підтримку і чоловіку також?

– Так, звичайно. Доула не тільки для вагітної. Іноді більшої підтримки потребує саме член сім’ї. І це нормально. Доула має надати всю інформацію, заспокоїти, привести до тями, сказати, що все гаразд. Є такі чоловіки, досить рідко, але пам’ятаю зі своєї практики, коли він більше цікавився ніж жінка. Чоловік більше переживав, він все випитував, все хотів знати. Він як захисник. І цей чоловік, коли йому поклали малюка на груди – він плакав. Це непередавані емоції.

– Цікаво, а чи є у професії чоловіки?

– Переважно це жінки, але у світі є і чоловіки доули. В Україні, чесно, не скажу, чи є такі чоловіки.

– А скажіть, будь ласка, де вагітним жінкам знайти доулу?

– Франківськ не великий, тому, якщо поцікавитись – навіть сарафанне радіо спрацює. В мене є сторінка в фейсбуці та інстаграмі. Знайти можна за хештегами #доулаіф, #доулаіванофранківськ. Це сторінки, на яких я висвітлюю важливу інформацію. Там можна мене знайти, познайомитися, задати всі запитання, які цікавлять людину.

Тоді вже приймаємо рішення, або співпрацювати, або ні. Тому що є люди, які не сходяться, і це нормально. Тут важливо не переступати через себе. Якщо я розумію, що мені некомфортно з сім’єю, то я не зможу бути ефективна для них. Тоді мені краще одразу дипломатично відмовитися і не співпрацювати. Всі ми люди, ми не зобов’язані всім подобатись.

– Як саме Ви домовляєтесь з жінкою, це договір?

– Так, ми складаємо договір, в двох екземплярах. На основі договору сім’я чітко розуміє, що входить в мої обов’язки і що не входить. Там прописані всі терміни, коли я є на зв’язку. Договір складений за допомогою юриста-адвоката. Це важливо, щоб не було “А ви казали”.

Іноді кажуть жінки, “Я хочу вас з собою в пологовий зал, щоб ви мене там захищали”. Насправді доула не захищає, щоб захищати. В пологовий зал жінка не йде на війну. Вона не йде боронитися, а я не йду вступати в конфліктні ситуації з медперсоналом. Багато людей чомусь вважають доул свого роду адвокатами жінок. До речі, саме через це часто медперсонал не любить доул. На жаль, є такі доули, які собі дозволяють створювати конфлікти, але так не має бути. Є кодекс, і його треба дотримуватися.

photo5456635081054597005

– А доула не заважає медикам в пологовій залі?

– Ні, навпаки, доула, як на мене, дуже потрібна людина в пологовій залі, бо вона розряджає обстановку. З однієї сторони жінці спокійніше, а з іншої – доула полегшує роботу лікарів. Тому що є людина, яка орієнтується в фізіології, і якщо раптом щось трапиться, а медперсонал вийшов з пологової зали, вона може покликати їх.

Окрім цього, доула допомагає жінці скласти план пологів. В Україні така практика не дуже популярна, але за кордоном – це є офіційний документ, який жінка бере з собою в кількох примірниках на пологи. Тобто, жінка має певне бачення своїх пологів, вона їх описує, і просить лікаря, за можливості, тому що пологи непередбачуваний процес, дотримуватись цього плану. В нас наразі це частіше в усній формі. Тобто жінка питає в лікаря, наприклад, чи можна їй народжувати лежачи на боці.

Безумовно, варто розуміти, що є різні пологи та різні ситуації, кажу як лікарка. Тому тут треба, щоб жінка розуміла, чому проводять ту чи іншу маніпуляцію. Жінка має постійно тримати комунікацію з лікарем, це корисна практика. Жінка має розуміти, що і як.

В наш час жінки стають більш інформаційно підковані. Жінки цікавляться, запитують, читають. Тим більше, зараз ера розвитку доказової медицини, де дані ґрунтуються на світових широкомасштабних дослідженнях. І досвід однієї людини – це класно, але не показово, навіть в плані статистики.

Цей інтерес, він примушує до саморозвитку. Жінки починають розуміти, що відбувається з ними на пологах, вони серйозніше підходять до цього моменту. Бо в нас як, “Всі родили, і я вроджу”, “А колись жінки в полі родили”. Знаєте, так давайте викинемо гаджети, пересядемо на коні, будемо прати вручну. Ті хто піклується про себе, вони цікавляться інформацією, вони хочуть комфорту.

– Чи просили Вас прийняти пологи вдома?

– Одного разу мені жінка написала, як класно, що я прямо три в одному: і акушерка, і лікарка і доула. Запитала, чи я можу прийняти в неї пологи. Я кажу – стоп, ви кого хочете, акушерку, лікарку чи доулу? Відповідає всіх. Я кажу, що так не буває. Плюс, практика пологів в домашніх умовах в Україні не дозволена. Я не готова брати на себе відповідальність в домашніх умовах надавати якусь допомогу: ні як лікарка, ні як акушерка, ні як доула. Тому, кажу, якщо ви вирішуєте це робити, швидше за все – без мене, я на це не погоджуся.

Це дуже велика відповідальність. Акушерська кровотеча, щоб ви розуміли – це відкритий кран на повну. І дуже швидко така кровотеча приводить до летального випадку. Тому я б на це ніколи не погодилася.

Жінка однозначно має право вибору, як народжувати, де народжувати. Але для себе я не можу погодити таку роль. Я розумію, що пологи вдома і я – це речі несумісні. Якщо так станеться, що законодавча ситуація в Україні зміниться, буде навчена акушерка, яка вміє приймати пологи вдома, під будинком буде чергувати автомобіль швидкої допомоги – тоді без проблем. Але зараз, в даних умовах, я на це не піду.

– Пані Галино, наразі доульство – не зареєстроване як офіційна професія, чи не так?

– Так. Є плани домагатися офіційного визнання доульства професією, ми думали створювати доульску асоціацію в Україні. Є асоціація ФПБ – фахівців природнього батьківства, там вони готують доул, і центр Семицвіт. Ми обговорювали питання, щоб створити всеукраїнську асоціацію, бо в нас є наша велика всеукраїнська група. Втім асоціація, поки що, лише в планах.

Інтерв’ю провів Максим Карпенко

Фото: Роман Сернецький

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

Залишити відповідь

Ваш email не буде опублікований. Обов’язкові поля позначені зірочкою (*)

Поле має бути заповнене
Поле має бути заповнене
© 2020 Всі права захищено