Івано-Франківськ

Як 30 років тому на Прикарпатті відкрили перший в Україні пам’ятник Степану Бандері

Тоді існували СССР, КГБ, КПСС... Ризикуючи власним життям погруддя Бандери виготовив архітектор Віктор Рожик на Житомирщині.

Перший пам’ятник Степану Бандері відкрили у його рідному селі Старий Угринів 14 жовтня 1989 року на Свято Покрови.

Про це повідомляє сайт “Нескорена нація”, пише ПІК.

“14 жовтня ми відзначатимемо для багатьох очевидно малопомітну (що є несправедливим), але дуже вагому для української патріотичної громади дату – 30 років, як в рідному селі Героя України та Провідника ОУН Степана Бандери біля його отчого порогу було відкрито перший в Україні пам’ятник Бандері”, – йдеться на сторінці “Нескореної нації”.

Автор допису дарує читачеві коротку, але неймовірно зворушливу історію події.

“Це був справді героїчний вчинок ініціаторів відкриття пам’ятника Степану Бандері в Старому Угринові. Тоді існував СССР, КГБ, існувала КПСС… Ризикуючи власним життям погруддя Бандери виготовив архітектор Віктор Рожик на Житомирщині. Звідти його привезли члени Спілки Націоналістичної Української Молоді (СНУМ) Михайло Михайлюк та Юрій Музика в багажнику легкової машини.

За ними очевидно слідкувало КГБ, але на хвилі великого народного піднесення Руху, УГС, УХДФ, СНУМу не наважилися відкрито ліквідувати. Тому під машину була поставлена розтяжка гранати, яку виявили охоронці СНУМівців, колишні “авганці”, які знешкодили гранату.

“Постамент у вигляді своєрідного тризуба виготовили в Дубівцях Галицького району Івано-Франківської області. Царемонією відкриття першого пам’ятника Степану Бандері в Старому Угринові керував Голова Івано-Франківського СНУМу Віталій Цапович. На відкритті першого пам’ятника Степану Бандері було більше сто тисяч осіб з усієї України та багатьох діаспор. Перший і другий пам’ятник Бандері були підірвані большевицькими спецслужбами”, – пише “Нескорена нація”.

Збираймося до Старого Угринева

Зважаючи на значущість меморіальної пам’яті про провідника Провідника ОУН, на день Покрови 14 жавтня можна й поїхати до Старого Угринева та поклонитися його героїчній постаті.

Перший пам’ятник Степану Бандері відкрили у його рідному селі Старий Угринів 14 жовтня 1990 року на Свято Покрови. Зараз на Батькіщині Степана Бандери притягує погляди цей монумент (на фото).

1524299056 4979

Читайте також:

На Рожнятівщині освятили пам’ятник загиблому учаснику АТО

На Одещині із пам’ятника Леніна зробили болгарського переселенця (ФОТО)

Приєднуйтесь до нас у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено