Івано-Франківськ

Івано-Франківську міську ТВК звинувачують у порушенні

Порушення у роботі Івано-Франківської ТВК виявив представник партії "Платформа громад", який звернувся до поліції. 

Звинувачення стосувалося призначення на керівні посади дільничних виборчих комісій кандидатури від певних політичних сил. Про це пише ОПОРА.

За словами представника політичної партії “Платформа громад” Тараса Жарського, найбільша частка в керівних органах належить “Європейській солідарності” – це близько 21,6%, “Батьківщині” – близько 18% та “Свободі” – майже 16%. У той же час, сумарна частка від “Платформи громад” і кандидата на посаду міського голови Івано-Франківська Василя Стефанишина – менше 3,5%. Це при тому, що кількість поданих кандидатур була практично рівною. Також, каже Жарський була порушена процедура оприлюднення постанови.

“В суботу, 10 жовтня, постанову про утворення ДВК і, відповідно, додатків опубліковано не було і в мене виникли обґрунтовані сумніви. Орієнтовно о 19.00 я звернувся до виборчої комісії з проханням надати мені примірник проголосованої постанови. Мені повідомили, що постанова не видрукувана. Орієнтовно через пів години, мені винесли постанову, де було вказано, що в постанові є ще 126 додатків. І мені сказали, що їх тільки готують. Я звичайно викликав поліцію”, – каже Тарас Жарський.

Відтак представник “Платформи громад” вважає, що Івано-Франківська міська ТВК порушила принцип чесності виборів, порушує рівність виборчого права та не дотрималась процедури голосування. Втім, голова Івано-Франківської територіальної виборчої комісії Андрій Петрик відкидає звинувачення та каже, що Жарський своїм діями “паралізував роботу комісії на декілька годин”.

“Ми йому видали постанову впродовж двох-трьох хвилин. Але він сказав, що постанова без додатків не має юридичної сили і вимагав видати додатки. Оскільки в нас було 126 додатків, а кожен додаток орієнтовно на трьох сторінках, ми йому фізично не могли негайно видати 500 аркушів паперу. Я продемонстрував йому ці додатки в коридорі міської ради, але повідомив, що вони для службового користування виборчої комісії і позаяк члени комісії з ними працюють, я не можу їх просто віддати”, – розповідає Андрій Петрик.

Постанову Жарському видали, а додатки запропонували видати пізніше.  Він  ж натомість пішов у коридор та викликав поліцію.

Що стосується керівного складу ДВК, то Андрій Петрик переконує – виборча комісія дотрималася всіх норм  чинного законодавства та принципу призначення керівництва від різних політичних партій.

 До слова, найбільше керівних посад у Івано-Франківських ДВК (голова, заступник, секретар) мають політичні сили: “Європейська Солідарність” – 40 із 237 членів ДВК, ВО “Батьківщина” – 69 із 179 членів ДВК, “Голос” – 49 із 113 членів ДВК, «”За майбутнє”–  46 із 250 членів ДВК , “Слуга народу”  – 40 із 197 членів ДВК , “Платформа громад” – 9 із 125 членів ДВК,  від кандидата Руслана Марцінківа – 34 із 125 членів ДВК, від кандидата Василя Стефанишина – 5 із 125 членів ДВК, від кандидатки  Наталії Сербин – 2  із 7 членів ДВК, від кандидата Олександра Богачова – жодного із 19 членів ДВК.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено