Івано-Франківськ

Знову перекрили дорогу: мешканці Боднарова вимагають виходу з Калуської ОТГ (ФОТО, ВІДЕО)

Уже вдруге жителі села Боднарів перекривають дорогу державного значення.

Люди вимагають виходу з Калуської ОТГ, щоб мати можливість створити свою громаду, повідомляє ПІК із посиланням на “Суспільне”.

Понад 30 жителів Боднарева планували сьогодні (19-го жовтня -ред.) з 10-ї години перекривати дорогу, проте спершу вирішили дочекатися представників обласної адміністрації.

Сільський голова Микола Дрогомирецький розповідає, що в Боднареві уже чотири роки добиваються створення своєї об’єднаної територіальної громади, до якої погодилися долучитися сусідні Бринська та Ріп’янська сільські ради. Натомість, село без згоди жителів приєднують до Калуша:

У нас прораховані виробничі зони, і зараз ми, до речі, допрацьовуємо за кошти Європейського Союзу територію індустріального парку, який відібраний в Західній Україні – всього-на-всього дві промислові зони, і наша увійшла – колишній льонозавод. Це в межах 25 гектарів землі, – зазначає Дрогомирецький. – В нас є надходження з туристичного бізнесу, з деревообробної промисловості, в нас підприємців багато зареєстровано на території льонозаводу, які займаються будівництвом великих гіпермаркетів”.

До людей приїхала заступниця начальника управління з питань децентралізації та регіонального розвитку ОДА Любов Остап’як. У неї мітингарі вимагали звернення в Кабмін щодо зміни перспективного плану – тобто вивести Боднарів із Калуської ОТГ. В іншому випадку жителі планують радикальніше відстоювати свою позицію – аж до бойкоту виборів.

Представниця обласної влади пояснила, що в майбутньому населеним пунктам можна буде вийти з громади чи перейти в іншу, але поки потрібно напрацювати цей механізм. За її словами, зараз залишилося недостатньо часу, щоб змінити план формування територій громад.

“На сьогоднішній день закон про об’єднання територіальної громади дійсний, чинний. Вони хочуть на підставі цього знову подати проєкт рішення про об’єднання на надання висновку щодо відповідності Конституції Законам України. Але, якщо ми подамо зараз навіть на внесення змін до перспективного плану, місяць часу розглядає Київ. Ми подаєм на Мінрегіон, Мінрегіон подає на Кабінет міністрів – до місяця вони розглянуть, а вибори у нас 25-го числа“, – каже Любов Остап’як.

О 13-й годині частина протестувальників виїхала в ОДА з вимогами подання до Кабміну, інші почали блокувати рух, ходячи пішохідним переходом. На дорозі з обох боків утворилися затори.

Василь повертається з Яремча додому на Закарпаття, у черзі чекає 20 хвилин, тому до такої ситуації ставиться негативно:

Хай перекривають десь біля адміністрації, а не трасу, хтось спішить, хтось в лікарню, хтось ще кудись“.

За словами сільського голови Боднарева Миколи Драгомирецького, перекриття дороги тривало не довше години. Він також повідомив, що сьогодні обласна державна адміністрація за підписом голови підготувала лист до Міністерства розвитку громад та територій щодо зміни перспективного плану – зокрема, про вихід Боднарівської та Ріп’янецької сільських рад з Калуської ОТГ, а в майбутньому – створення окремої громади.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено