Івано-Франківськ

У Франківську патронатну службу використовують для працевлаштування наближених до мера осіб, – ЧЕСНО

Таку схему Марцінків використовує для оминання чинного законодавства, переконані в Русі ЧЕСНО.

Патронатні служби міських голів створюють для налагодження комунікації мерів з різними верствами населення міста, а також для висвітлення інформації про діяльність міських рад. Проте в Івано-Франківську патронатну службу використовують для працевлаштування наближених до міського голови та ВО “Свобода” осіб керівниками відділів і службовцями виконкому без конкурсного відбору, порушуючи таким чином українське законодавство.

Про це йдеться у дослідженні руху ЧЕСНО.

Через патронатну службу Руслана Марцінківа, оминаючи законодавчі норми, без конкурсу на різні посади у виконавчому комітеті Івано-Франківської міської ради призначили 51 людину. У самій патронатній службі постійно працює понад десяток людей, які одержують мінімальну заробітну плату, проте мають чималі щомісячні премії – найбільша з них сягнула 50 тисяч гривень.

Порівняно з 2015 роком, коли було троє працівників, штат патронатної служби зріс у 5 разів – зараз там працюють на постійній основі 15 осіб. Утримання патронатної служби протягом 5 років коштувало платникам податків 6,3 мільйона гривень.

image2 bDtyVzD

ЧЕСНО проаналізував роботу патронатних служб міських голів 13 обласних центрів. Оскільки одним з основних завдань патронатної служби є комунікація з містянами, оцінювали кількість працівників таких служб відносно кількості населення цих міст. Наприклад, у Львові, де мешкають близько 712 тисяч осіб, пресслужба (вона повідомляє громаду про діяльність виконавчої влади) налічує 10 співробітників, а в Тернополі, котрий, як і Франківськ, очолює мер-свободівець, у відділі зв’язків із громадськістю та ЗМІ є лише 5 працівників за населення 216 тисяч мешканців.

Патронатна служба міського голови Франківська Руслана Марцінківа висвітлює інформацію про діяльність міської ради та мера. Її працівники відповідають за комунікацію з медіа й мешканцями. Згідно з нормами чинного законодавства, співробітників патронатної служби беруть на роботу без конкурсу.

Мер Руслан Марцінків, зловживаючи службовим становищем, переводить цих працівників з патронатної служби на інші посади у виконавчих органах. У такий спосіб Марцінків оминає закони “Про місцеве самоврядування в Україні” та “Про службу в органах місцевого самоврядування”, що передбачають конкурсний відбір співробітників виконавчого комітету.

Загалом на заробітну плату працівників патронатної служби міського голови Івано-Франківська від грудня 2015-го до вересня 2020 року витратили 6 312 572 гривні з міського бюджету.

image1 5YUBPU6

Протягом 5 років існування патронатної служби Руслана Марцінківа 51 її працівника перевели на інші посади у виконавчих органах міської ради. Ці люди працювали в патронатній службі мера приблизно місяць чи два, а далі переходили на інші посади без конкурсу, а звичайним переведенням.

Таку схему Марцінків використовує для оминання чинного законодавства. Призначення на посади в органах місцевого самоврядування на конкурсних засадах передбачене, зокрема, законами “Про місцеве самоврядування в Україні” та “Про службу в органах місцевого самоврядування”. Поза конкурсом міські голови мають право брати працівників у свою патронатну службу.

Рух ЧЕСНО зробив запит на надання публічної інформації щодо кількості співробітників патронатної служби, розміру їхніх зарплат і преміювання. Згідно з отриманою відповіддю, майже всі працівники, крім очільниці служби Вікторії Дротянко, одержують мінімальну заробітну плату. Проте щомісяця вони отримують також премії, які зазвичай навіть перевищують суму зарплати. Кілька разів на рік співробітникам патронатної служби виплачують значні премії – від 16 тисяч до 50 тисяч гривень.

Станом на жовтень 2020 року в патронатній службі Руслана Марцінківа налічується 15 працівників. Ще дві особи працювали там від одного до п’яти днів. Загалом за 8 місяців цього року на зарплати та премії співробітників патронатної служби з міського бюджету витратили 1 327 532 гривні. Усі працівники патронатної служби, крім її керівниці Вікторії Дротянко, мають мінімальні оклади, але щомісяця отримують премії в розмірі окладу, а то й більше. Зокрема, 9 працівників одержали разово місячні премії від 20 тисяч до 31 тисячі гривень.

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено