Івано-Франківськ

На Дністрі у районі села Хмелева, що на Городенківщині, прилетіли кілька сотень бакланів (ФОТО)

Про це повідомив наш постійний читач Ігор Нагірний, фотограф і краєзнавець.

Чоловік стверджує, що птахи плавають на річці та з’їдають багато риби. Місцеві та приїжджі рибалки стурбовані і не знають, що робити із пернатими конкурентами. Звідки взялися тут баклани і чи справді вони шкідливі, дізнавалася журналістка ПІКу.

“Баклани облюбували басейн Дністра наприкінці минулого століття. Перша колонія сформувалась на острові серед Бурштинського водосховища у 80-тих. Зараз птахи кочують вздовж Дністра в пошуках риби і прилетіли на Городенківщину, швидже за все, з боку Галицького району (тут їх інколи налічують до тисячі особин). Це результат розширення ареалу Прибалтійської популяції (ми не одноразово знаходили бакланів з естонськими та литовськими кільцями – каже Володимир Бучко, заступник директора Галицького Національного природного парку. — Ці птахи немаленькі. Так дорослі особини важать від 2,7 до 3,7 кілограма, заввишки до 90 сантиметрів. Дорослі птахи мають чорне оперення, добре пірнають і у воді чудово ловлять рибу. Це хижі птахи, тому там, де сідають на воду кількасот бакланів хоча б на кілька годин, то це мінус сотня кілограм риби”.

Що робити із ненажерами, сказати важко.

“Можу стверджувати однозначно, що регулювати чисельність балканів, відстрілюючи їх, не можна і не доцільно, – продовжує пан Бучко. — Це не дасть бажаного результату. На рибних господарствах цих пернатих хижаків відлякують шумовими  пристроями, у Європі часто над ставками роблять спеціальні накриття у вигляді сіток. До речі, у минулому столітті, в Чорноморському біосферному заповіднику, що на території Миколаївської та Херсонської  областей,  аби зменшити кількість бакланів, які витісняли з гніздування колонію рідкісних птахів, проколювали  кладки у гніздах бакланів, аби не було відтворення потомства. Це найгуманніший спосіб регулювання чисельності.  Та у нас і таке зробити неможливо, бо на Прикарпатті балклани не гніздяться. Будь- яке штучне реулювання чисельності того чи іншого виду поребує фахового наукового обґрунтування і спеціальних дозволів відповідних органів. Зрештою, у популяції будь-якого виду є пік зросту чисельності та її спад. Тому будемо сподіватится, що незабаром буде зменшення чисельності в українській популяції”.

Великий баклан ще поширений у Північній Америці,  Північній Африці, Південній Азії, Австралії та в Новій Зеландії. У Європі багато птахів є в скандинавських країнах та на Балканах. З 1980-их років кількість бакланів значно зросла, і птахи почали з’являтися по всій Європі. В Україні наразі живуть приблизно 70 тисяч птахів. Найбільше на Півдні, в пониззях Дніпра, Дунаю та Дністра.

Злата ЛЕМІШ

110281651 272489767380785 3397535213871569961 n

Фого Ігора Нагірного та ілюстативні з мережі Інтернет

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено