Івано-Франківськ

Вітчизняну вакцину від COVID-19 перевірятимуть на мишах

В разі успішності проекту почнеться етап вакцинації добровольців та інші стадії клінічних досліджень.

Українська вакцина від коронавірусу буде напрацьовуватися не на людських клітинах, як це робиться в більшості розробок, а на клітинах дріжджів

Вакцина буде являти собою два поверхневих білки вірусу, тобто корони вірусу. Але вони будуть напрацьовуватися не на людських клітинах, як це робиться в більшості розробок, а на клітинах дріжджів, тому що дріжджі дуже швидко ростуть, і середовище для їх культивування дуже дешеве. Ми сподіваємося, що наша вакцина буде конкурентною“, – повідомив львівський вчений, директор інституту біології клітин Національної академії наук Андрій Сибірний, передає “УНІАН”.

Вчений розповів про процес розробки вакцини.

У нас є календар робіт. Зараз ми замовили синтетичні гени, які кодують ці два білки корони вірусу. Їх синтезують в Німеччині, через два тижні ми повинні їх отримати та будемо конструювати вектори, плазміди, які ми будемо вводити в хромосоми дріжджів, і дріжджі почнуть синтезувати, крім своїх білків, велику кількість цих двох вірусних білків. Потім ми будемо напрацьовувати метод їх аналізу, очищення, оптимізації культивування продуцентів для накопичення максимальної кількості цих білків, і останній етап нашого проекту – перевірка ефективності дії вірусних білків як вакцини на лабораторних тваринах. Це трансгенні миші, які мають людський рецептор, через який коронавірус проникає в клітину“, – пояснив Сибірний.

За його словами, в разі успішності проекту почнеться етап вакцинації добровольців та інші стадії клінічних досліджень.

Але цей наш проект закінчується на лабораторних тваринах в кінці наступного 2021 року“, – зазначив він.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено