Івано-Франківськ

Втрата нюху при Covid-19 – це добрий знак – медики

Ті люди, які втрачають нюх, зазвичай хворіють у легшій формі.

За словами медиків, втрата нюху під час захворювання на Covid-19 – це добрий знак. Про це пише Главком, передає ПІК.

Лікарі помітили, що цей симптом притаманний людям з легким перебігом хвороби. Важкі пацієнти рідше перестають відчувати запахи.

За словами медиків, втрата нюху під час захворювання на Covid-19 - це добрий знак.

Лікарка-отоларингологиня Юлія Дєєва каже, що вірус атакує рецептори в носі людини, що вловлюють запахи. Так йому найлегше пробитися до організму. Вірус ушкоджує їх і відтак запахи до носа потрапляють, а рецептори не помічають цього. 

“Відповідно в мозок немає сигналу, що є якийсь запах. Але проблема не з мозком, а з передатчиком. Передатчики, як правило, теж нормальні. Нерви, по яких іде збудження, вони не уражені. Уражені тільки клітини рецептори, які сприймають цей подразник. Це як навушники, які не увімкнути в комп’ютер”, – пояснює Юлія Дєєва. 

Втрата смаку пов’язана безпосередньо з нюхом. Кисле, солодке, солоне і гірке людина відчуває через рецептори язика, а от відтінки смаку – все заслуга носа.

Лікарі, що працюють із пацієнтами на Covid-19, помітили позитивну тенденцію. Ті, хто втрачають нюх, зазвичай хворіють у легшій формі.

“Пацієнти, які потрапляють до лікарні, вони в більш важкому стані, ніж ті, що вдома. І в них, так, щоб вони скаржилися саме на втрату нюху – це дуже рідко. А в тих, хто на амбулаторному, чомусь частіше буває, це так”, – каже інфекціоніста Світлана Гук.

 Тож при легкій формі Covid-19 треба просто чекати, коли нюх відновиться, і все. Лікарі просять пацієнтів не стимулювати носа різкими запахами. Це тільки нашкодить. Можна обпекти слизову оболонку і відтермінувати одужання. 

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено