Івано-Франківськ

Зростуть ціни на модні цигарки: Україна на порозі тютюнової кризи, – ЗМІ

Необдумані кроки будуть стимулювати контрабанду ТВЕНів в Україну з країн-сусідів.

y06CgWjGTETW

Україна на порозі тютюнової кризи. Планують з 1 січня 2021 підвищити акцизи на ТВЕНи (тютюнові  вироби для електричного нагрівання) відразу в 4,2 рази. Це може спровокувати в Україні тютюнову кризу. Про це йдеться в матеріалі УНІАН, пише ПІК.

На думку кандидата економічних наук, експерта з питань оподаткування, НДІ фіскальної політики Університету державної фіскальної служби України Тетяни Кощук, в разі реалізації такого різкого підвищення акцизного оподаткування тютюнових виробів для нагріву, ціна на них можуть вирости в півтора рази, що призведе до стрімкого поширення контрабанди тютюнових виробів для нагріву в Україні.

“Чи порушиться паритет цін в країнах-сусідах (в лютому 2020 ціна пачки стіків “Heets”становила в Білорусі – 1,55 євро, Молдові – 1,82, Росії – 1,97, Україна – 1,86 євро). Це буде стимулювати контрабанду ТІЕН в Україну з країн-сусідів “, – вважає експерт.

За словами директора департаменту Федерації роботодавців України Олександра Яворського, таке підвищення акцизів призведе до чергового удару по державному бюджету – доходи від акцизів знизяться.

“Але державним бюджетом все не обмежиться – механізми дотацій, субвенцій держбюджету міцно пов’язаний з місцевими бюджетами – значить це вдарить і по місцевих громадам”, – вважає експерт.

За словами Кощук, серед можливих наслідків такого кроку також висока ймовірність повернення частини споживачів на помітно дешеві контрабандні сигарети, при палінні яких в організм людини потрапляють порівняно великі обсяги ряду небезпечних і потенційно небезпечних речовин.

Нагадаємо, у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України також вже офіційно висловилися проти різкого підвищення акцизу, вказавши, що більш правильним є поступове підвищення за графіком на кілька років, як це зроблено стосовно традиційних сигарет.

Читайте також:

У Франківську відкрили крамницю для потребуючих (ФОТО)

Ваш гороскоп на тиждень: 9 – 15 листопада

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено