Івано-Франківськ

9 листопада: чому Нестеров день вважається дуже важливим

До кінця року залишається 52 дні.

29 жовтня

Іменини

У понеділок, 9 листопада, іменини відзначають власники таких імен: Нестор, Андрій, Капітоліна, Еротіїда, Марк, Агрипін, Олександр, Бенігнус, Єлизавета, а також Женєв’єва.

Цього дня світ відзначає: 

Міжнародний день проти фашизму і антисемітизму,
День вічно живого Хаосу,
Всесвітній день книги рекордів Гіннесса,
Всесвітній день сиріт,
Міжнародний день антиядерних акцій
Всесвітній день лізингу.

В Україні – День української писемності та мови, День працівників культури і майстрів народної творчості. 

Православна церква 9 листопада вшановує пам’ять Нестора Літописця – ченця Києво-Печерського монастиря, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Він вважається одним з авторів «Повісті врем’яних літ».  

63 main

З давніх часів Нестеров день вважається дуже важливим. Наші предки свято вірили, що якщо в будинок прийшли проблеми або біди, треба дати обітницю 9 листопада і в повному мовчанні до наступного дня її виконати. Вранці 10 листопада, в свято Параскеви, потрібно піти до храму, поставити свічку і помолитися цій святій. Вона обов’язково допоможе, щастя в дім поверне і всі диявольські підступи розвіє. У житті знову настане біла смуга. 

Але якщо не виконати цю обіцянку, то можна накликати в дім біди. Тому з клятвами треба бути вкрай обережними, якщо не впевнені, що впораєтеся, краще не обіцяйте. Обітниці давали різні: пожертвувати гроші на потреби храму; поставити в церкві певну кількість свічок; встановити хрест або придбати для храму ікони; кинути пити або курити; піти в монастир.

Жінки у Нестеров день найчастіше давали обітницю «виткати повсякденну пелену». Вони присягалися, що зроблять це для захисту будинку від всіляких бід або для одужання хворих близьких. Робота була нелегка, ткали в ніч з 9 на 10 листопада у повному мовчанні. Іноді запрошували на допомогу інших родичок. Вранці готове полотно несли в церкву для освячення.

Зараз вже полотна навряд чи хтось буде ткати, але ось пообіцяти закінчити вишивання або в’язання цілком під силу сучасним жінкам. Обітницю дають за встановленою століттями традицією: 9 листопада рано вранці запаліть церковну свічку.

Перехрестіться три рази і прочитайте замовні слова: «Матінка Параскева, сердечниця і заступниця, прошу тебе про мале. Мені рабу Божому (ім’я) поверни те, що потрібно, про що прошу і думаю. Я в боргу не залишуся. Амінь!». Коли свічка повністю догорить, візьміть чистий аркуш паперу і напишіть на ньому свою обіцянку (наприклад, вишити образ пресвятої Богородиці, намалювати чийсь портрет або зв’язати літнім батькам теплі шкарпетки). Після цього ні з ким не спілкуйтеся, не відволікайтеся і працюйте, подумки повторюючи слова змови. І найголовніше, встигніть виконати свою обіцянку. 

9 листопада: що треба робити цього дня:

  • Не варто цього дня лаятися, аби не довелося до Різдва гніватися;
  • Не можна сьогодні багато працювати;
  • Не слід нині зловживати алкоголем і переїдати;
  • Не треба у цей день ходити в гості, аби не вивести з дому щастя.

Народні прикмети

  • Якщо протягом декількох днів сильний вітер дме в одному напрямку, то будуть опади.
  • Якщо на деревах іній, то скоро буде мороз.
  • Вранці туман – до відлиги.
  • Якщо сніг випав на сиру землю, чекайте ранньої весни і багато пролісків.
  • Якщо гусак на воду виходить і довго плаває, то похолодає нескоро.
  • З цього часу починає вночі замерзати вода. У давнину казали: “Сяде осінь на пагорб, обійме коліна — впаде в її поділ останній лист осінній”. Наші пращури помітили, якщо у зайця хутро побіліло — зима недалечко.

Цей день в історії України та світу:

09 lystopad 2020 scaled 1

 

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено