Івано-Франківськ

“Хлібом-сіллю”: у Франківському драмтеатрі анонсували прем’єру театрального кінопроєкту (ВІДЕО)

22 листопада одночасно в Україні та Польщі відбудеться онлайн прем'єра фільму "Хлібом-сіллю".

17 листопада в Франківському драмтеатрі презентували проект, який втілюють театр в Івано-Франківську та польський театр імені Гелени Моджеєвської у Лігниці, пише ПІК.

photo5305733836061126587

Наразі готовий трейлер кінопроекту. Один із епізодів стосуватиметься польсько-української пари, яка разом емігрує в Лондон, інший – має трагічний фінал, а ще є абсолютно не типові ситуації.  Тема співпраці – українська еміграція до Польщі і налагодження діалогу.

Поспілкувалися в режимі онлайн й з колегами з Польщі.

“Для нас ця співпраця важлива з декількох причин. Ми вирішили що проєкт присвячений цій громаді, цій темі є важливим. Тому що закінчення Другої світової війни пройшло багато років і час почати говорити про те, як ми бачимо одне одного зараз. Та й довкола посиленої еміграції українців до сусідньої Польщі, куди втікають від бідності, а також і від війни, є чимало стереотипів, – каже Яцик Гломб директор театру в Лігниці.

У проєкті від Франківського драмтеатру беруть участь чотири актори – заслужені артисти Галина Баранкевич і Юрій Хвостенко та артисти театру Іванна Сірко й Павло Кільницький. Один із акторів фільму Юрій Хвостенко розповів чому вирішив взяти участь у проекті.

Цей проєкт – крок Польщі й України назустріч один одному. Тому маю велику надію, що після фільму люди забудуть про стереотипи та будуть товаришувати”.

Пандемія внесла свої корективи у плани театрів, але вони й далі сподіваються на «живу» зустріч з глядачами. 

«Дуже тішуся, що ми вже маємо готовий фінальний продукт. Між нашими театрами останнім часом є багато спільного і впевнений, що ми досягнемо ще кращого результату. Ми не оминаємо своєю творчою увагою соціально значущі болючі теми, театр у Лігниці також є небайдужим до складних тем, і прикладом цьому є ідея такого проєкту», – зазначив директор Франківського драмтеатру Ростислав Держипільський.

Кінопроєкт складається з 4 польських етюдів, 4 українських. В також матиме дві мовні версії. У основу покладені справжні історії людей, щоправда перетворені за допомогою театральних засобів.

Режисер візуального ряду та монтажу Бартош Булянда підкреслив, що історію війни між Україною та Польщею потрібно залишити в минулому, історію залишити розумним (ред. сміється), а зараз варто будувати хороші стосунки між країнами. 

Також вже є наступні ідеї для співпраці, каже директор польського театру.

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено