Івано-Франківськ

У Калуській ОТГ визначилися з кандидатами на посади старост

Однак не факт, що вони стануть старостами.

19 листопада новообраний міський голова Калуської громади Андрій Найда та лідери дев’яти політичних сил, які матимуть своє представництво у міській раді, провели співбесіду з кандидатами на посади старост вже створених та майбутніх старостинських округів.

Про це повідомляє Калуське видання Вікна, пише ПІК.

Нагадаємо, тепер до складу Калуської громади входить 11 старостинських округів, тому треба призначити стільки ж старост.

На 11 посад партії подали понад 40 кандидатур. Проте частина претендентів відмовилися від пропозиції та не прийшли на співбесіду. Зате до участі в конкурсі долучилися самовисуванці: вони претендували на посади старост за своєю ініціативою. Переважна більшість кандидатів є мешканцями сіл, на посади старост яких претендували.

 Як проходила співбесіда?

  • По кожному старостинському округу співбесіда з претендентами проходила окремо.
  • Після того, як кожен із них розповів про себе та про проблеми сіл, які вважає за потрібне вирішувати в першу чергу, лідери політичних сил та міський голова обирали одного з претендентів. При цьому враховували кількість депутатських мандатів у тієї чи іншої партії.
  • Голосування було рейтинговим і за його підсумками визначили 11 людей, кандидатури яких міський голова внесе на затвердження сесії міської ради.

Однак не факт, що вони стануть старостами. По-перше, депутатські фракції необов’язково голосуватимуть солідарно. По-друге, троє кандидатів на старост, хоча й стали переможцями за підсумками голосування серед партійних лідерів, все таки не мали попередньої підтримки мінімально необхідних для затвердження 20 голосів (партії, які їх підтримали сумарно налічують 15-18 депутатів).

ЯК ПІДТРИМУВАЛИ КАНДИДАТІВ НА ПОСАДИ СТАРОСТ?

Утворені раніше старостинські округи — тут є виконуючі обов’язки старост, сільські ради ліквідовані, майно вже передане міській раді.

Кропивницький старостинський округ (входить село Кропивник):

На посаду старости претендувало найбільше кандидатів — семеро, всі є жителями Кропивника.  Переможцем рейтингового голосування став кандидат від ВО «Свобода» Василь Паньків. Його буде внесено на затвердження сесії. Щоправда, поки що в активі кандидата всього 16 віртуальних голосів (міського голови та трьох партій: ВО «Свобода» (шість депутатів), ВО «Платформа громад» (5 депутатів) і «Слуга народу» (чотири депутати).

Серед проблем, про які говорили кандидати, — просідання землі й утворення проваль, стан доріг, необхідність залучення інвесторів тощо.

Вістівський старостинський округ (входять села Вістова і Бабин Зарічний):

На співбесіду прийшли троє кандидатів на посаду старости, один з яких згодом відмовився від участі у конкурсі.

Проблеми громад, про які говорили кандидати, — забезпечення водопровідною водою, стан доріг, відпочинкові зони.

Переможець голосування — Василь Хомич. У його активі 36 віртуальних голосів і високі шанси на затвердження міською радою. Кандидатуру Василя Хомича готові підтримати депутати восьми політичних сил (окрім НРУ) та міський голова.

Студінський старостинський округ (входять села Студінка і Середній Бабин):

На посаду старости претендували двоє осіб. Головні проблеми села, про які говорили кандидати, — дороги і вуличне освітлення.

Переможцем голосування стала Марія Стасюк: її на посаду старости готові підтримати всі без винятку майбутні фракції міської ради і міський голова.

Мостищенський старостинський округ (село  Мостище):

Тут на посаду старости претендували троє осіб. Проблеми села, про які говорили кандидати, — необхідність очищення русла річки, берегоукріплення, газифікація житлового масиву тощо. На затвердження сесії Калуської міської ради буде внесено кандидатуру Василя Булавинця: його підтримали міський голова і лідери семи з дев’яти партій (за винятком Української партії і УДАРу), а це 31 віртуальний голос.

Сівко-Калуський старостинський округ (село Сівка-Калуська):

Тут на посаду старости було чотири кандидати, всі — з Сівки-Калуської. Проблеми села, які озвучували кандидати на посаду старости, — стан доріг, запобігання підтопленням, вивезення сміття, відсутність спортивного майданчика тощо.

На затвердження сесії Калуської міської ради буде внесено кандидатуру Олега Климишина : його підтримали міський голова і лідери шести з дев’яти партій (ВО «Свобода», «Європейська солідарність», ВО «Платформа громад», «Слуга народу», «За майбутнє» і УДАР), а це 25 віртуальних голосів «за».

Села, які увійдуть до складу Калуської ОТГ:

Тут, принаймні, спочатку у старост буде більше роботи, зокрема, потрібно буде ліквідувати сільські ради, провести інвентаризацію майна, активів та боргових зобов’язань, передати заклади бюджетної сфери тощо. Поки що — це сільські ради, адже старостинські округи ще не утворено.

Боднарівська сільська рада (включає село Боднарів):

Участь у конкурсі на посаду старости взяли двоє претендентів. З проблем села, про які говорили колишній і теперішній сільські голови, — водопостачання і водовідведення, добудова школи, вивезення сміття тощо.

За підсумками рейтингового голосування на затвердження сесії буде винесено кандидатуру Галини Матківської — у неї 21 віртуальний голос (підтримка Української партії, ВО «Платформа громад», «Слуги народу», ВО «Батьківщина» і міського голови).

Голинська сільська рада (село Голинь):

Це найбільше село в Калуському районі, а тепер — Калуській громаді. На посаду старости претендували троє осіб. Головні проблеми села, про які говорили претенденти на посаду старости, — благоустрій, будівництво очисних споруд, збереження музичної школи тощо.

На затвердження сесії Калуської міської ради буде винесено кандидатуру Тараса Кушлика: його підтримали лідери семи з дев’яти партій міської ради (за винятком ВО «Платформа громад» і ВО «Батьківщина») та міський голова — 28 віртуальних голосів «за».

Пійлівська сільська рада (села Пійло і Довге Калуське):

Тут було троє претендентів на посаду старости. Проблеми села, про які говорили кандидати, — вуличне освітлення, берегоукріплення, благоустрій, необхідність розвитку культури тощо.

На затвердження сесії Калуської міської ради буде винесено кандидатуру Галини Гелеги: її підтримали лідери п’яти з дев’яти партій міської ради (Українська партія, ВО «Платформа громад», «Слуга народу», ВО «Батьківщина» і УДАР) та міський голова — 24 віртуальні голоси «за».

Тужилівська сільська рада (село Тужилів):

На посаду старости претендували троє осіб, усі — з Тужилова. Проблеми Тужилова, які озвучили кандидати, — берегоукріплення, вуличне освітлення, вивезення сміття, відсутність спортивного майданчика тощо.

За підсумками співбесіди, на затвердження сесії Калуської міської ради буде винесено кандидатуру Василя Лазара: його підтримали лідери п’яти з дев’яти партій міської ради («Європейська солідарність», ВО «Платформа громад», «Слуга народу», «За майбутнє» і ВО «Батьківщина») — 21 віртуальний голос «за».

Копанківська сільська рада (село Копанки):

На посаду старости тут претендували четверо жителів села. Проблеми сіл Пійлівської сільської ради традиційні: дороги, берегоукріплення, вуличне освітлення.

За підсумками рейтингового голосування на затвердження сесії буде винесено кандидатуру Мар’яна Бунги — в нього, щоправда, всього 17 віртуальних голосів (підтримка Української партії, ВО «Платформа громад», «Слуги народу» і Народного руху України).

Ріп’янська сільська рада (села Ріп’янка, Мислів і Яворівка):

На співбесіду прийшли п’ятеро претендентів на посаду старости. Ключові проблеми сіл Ріп’янської сільської ради, на яких акцентували увагу кандидати, — дороги, газифікація сіл Мислів і Ріп’янка, необхідність залучення інвестицій, створення умов для заготівлі дров тощо.

На затвердження сесії Калуської міської ради буде винесено кандидатуру Миколи Іваськіва : його підтримали лідери п’яти з дев’яти партій міської ради (ВО «Свобода», «Європейська солідарність», Народний рух України, «За майбутнє» і УДАР) та міський голова — 19 віртуальних голосів «за».

Таким чином, з п’яти виконуючих обов’язки старост сіл, які раніше приєдналися до Калуша, шанси стати старостами мають двоє. Щодо шести сільських голів сільських рад, які лише входять в Калуську ОТГ, то на посади старост претендували всі, а за підсумками співбесіди відібрали теж двох.

Приєднуйтесь до нас у  FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте також:

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено