Івано-Франківськ

На Прикарпатті триває сезон збору «сверблячої» ягоди

На цьому можна й заробити: за день управні збирачі ягід можуть принести додому 25-30 кілограм шипшини.

Немає опису.

На Прикарпатті люди збирають “сверблячу ягоду”. Так у багатьох селах називають шипшину. Де і як треба збирати цілющу ягоду і чому  вона повинна бути у кожній родтині журналістці ПІК розповіла 60-річна Оксана Сакун з Коломиї, фармацевтка за освітою, а нині пенсіонерка, яка торгує шипшиною на ринках Івано-Франківщини.

Оксана Сакун з Коломиї каже, що шипшину збирають до кінця листопада, бо саме восени в ягодах накопичується найбільша кількість вітаміну С., який є природним антибіотиком. Тому восени, у холодну пору простуд та вірусів, а тепер ще й в час пандемії, без запашного шипшинового чаю не обійтися. Збирати ягоди шипшини пані Сакун радить до перших приморозків, бо тоді їхня насиченість вітамінами зменшиться у кілька раз.

«А що ще є у плодах шипшини?», – запитую жінку.

“Є вітаміни С,  В2, Е, К, а ще каротин, пектини, органічні кислоти, залізо, магній, кальцій, марганець, фосфор. Через таку насиченість корисними речовинами, ягоди шипшини очищають кров, виводять токсини, покращують стан бронхів і легень, зміцнюють імунітет, мають сечогінний та  жовчогінний ефект», – каже співрозмовниця.

Ростуть шипшинові кущі на лісових схилах, узліссях, лугах, в лісопосадках. Знайти їх просто та й збирати нескладно. Єдина перешкода—колючки на кущах. Тому за шипшиною треба йти в міцному цупкому одязі, в шапці та міцних гумових або шкіряних рукавицях. «Зривати треба великі  тверді й навіть  дещо недостиглі ягоди.

“Їх можна розпізнати по блискучій шкірці. Дехто ягоди не зриває, а розстеляє тканину під кущем та оббиває плоди. А вдома перебирає. Але так робити не варто, аби не пошкодити кущ». Зібрану шипшину вдома жінка викладає зірвану на тканину і залишає на день-два «подихати». А далі — сушить в духовці. «Хто має піч, то краще сушити шипшину на товстій блясі, тоді ягоди матимуть чудовий запах», – додає пані Оксана.

полезные свойства шиповника - Самое интересное в блогах

Мити шипшину не варто, тому краще добре дивитися, де збираєте ягоди. Краще, аби колючі кущі не росли біля дороги, де їздить багато машин, та біля якихось підприємств. Адже тоді ягоди вбиратимуть отруту. «Ягоди шипшини потрібно завжди очищати від волосків. Адже коли таке потрапить до рота, то ще довго будете відчувати неприємний свербіж. Адже недаремно по-народному  рослину називають «свербиусом», – застерігає досвідчена фармацевтка.

“Зберігати сушені плоди шипшини треба в темному місці, у щільно закритих банках, картонних коробках або мішечках з лляної тканини. Цілющу силу при такому зберіганні шипшина не втрачає протягом двох років. Заварювати ягоди шипшини не варто.Треба їх подрібнити на м’ясорубці чи блендері і тоді заварювати. Такий відвар буде набагато кориснішим, бо при подрібненні розтовчуться насіннинки, які мають багато вітамінів. Аби бути цілком впевненими, що немає шкідливих волосинок, відвар варто процідити і настоювати  півгодини. Додавати до відвару краще мед, а не цукор”, – радить Оксана..

До речі, на зборі шипшини можна й заробити. За день управні збирачі ягід можуть принести додому 25-30 кілограм шипшини. На ринках за 0,5 кілограма сирих ягід просять 12-15 гривень. «Кілограм сирої шипшини коштує 30-35 гривень в залежності, де продаєш. — У містах ягоди дорожчі, а в  селищах та селах — дешевші та й продати їх там важко, бо люди самі воліють збирати шипшину». У день, за словами жінки можна продати 8-12 кілограм ягід та заробити від 240 до 420 гривень. Сушену шипшину можна продати оптом за 35-50 гривень за кілограм. Покупців-оптовиків можна знайти через мережу Інтернет або на ринках області.

Злата ЛЕМІШ

Читайте також:

Ягідний бізнес у Чукалівці. Тут вирощують полуниці та роблять пастилу

Українцям нагадали, коли вони мали найкращу зарплату за останні 29 років

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено