Івано-Франківськ

Було-стало: вулиця Короля Данила в Івано-Франківську (ФОТО)

Вулиця Короля Данила з’явилася на давній карті Станіславова у 1899 році.

Було-стало

Сучасна вулиця Короля Данила з’явилася на давній карті Станіславова у 1899 році. Її назвали на честь польського короля Стефана Баторія. Цей монарх правив Річчю Посполитою у XVI столітті, був талановитим полководцем і розгромив війська самого Івана Грозного. Нова вулиця вела від вулиці Казимирівської (нині – Мазепи) до газового заводу (на Ленкавського).

Як писав краєзнавець Іван Боднарев, заселяли її переважно євреї. Так, протягом 1910-1912 років касир горілчаного заводу Ісаак Заславський збудував кам’яницю (Короля Данила, 10), яка нагадувала пишну віллу. Будинок у стилі історизму був складної конфігурації, мав дві високі багатогранні вежі та масивні кам’яні сходи.

MyCollages 2

За кілька років поруч постав двоповерховий будинок з елементами готики (Короля Данила, 8), що належав заможному єврейському меценатові Едварду Малеру. Після Першої світової там замешкав отинійський ребе Хаїм Хагер, чиє обійстя спалили росіяни.

Так у Станиславові виник отинійський хасидський двір.

MyCollages 3

MyCollages 4

За української влади носила 1919 року вулиця була названа ім’ям Короля Данила. Під час німецької окупації вулиця, що називалася тоді Торфовою, була західною межею єврейського гетто, створеного на той час в місті. Тут була щільна огорожа, колючий дріт, діяла заборона відкривати вікна перших поверхів.

Радянська влада дала вулиці ім’я Михайла Фрунзе, більшовицького військового і господарського діяча.

У Незалежній Україні, від 1992 року, вулиці повернуто ім’я Короля Данила (Галицького) – князя волинського і галицького, короля Русі, мудрого державного діяча і полководця.

MyCollages 1

Читайте також:

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено